Jesús Gil afgesloten van buitenwereld

De omstreden burgemeester van Marbella Jesús Gil is gisteren in Madrid voor onbepaalde tijd in preventieve hechtenis genomen. Gil, tevens eigenaar-directeur van de voetbalclub Atlético Madrid en een groot aantal bouwondernemingen, werd gearresteerd omdat de betrokken onderzoeksrechter bang is voor het verdwijnen van bewijsmateriaal in een tiental zaken die momenteel in vooronderzoek zijn. Ook enkele medewerkers zijn aangehouden. Gil mag tot zaterdag geen contact hebben met de buitenwereld.

De arrestatie volgt op de bevestiging door de Hoge Raad, begin deze maand, van een eerder vonnis, waarin Gil uit het burgemeestersambt werd gezet. Gil zou geld uit de gemeentekas hebben gebruikt voor shirtreclame met de naam van de stad bij Atlético. Formeel is Gil nog steeds burgemeester, omdat de mogelijkheid bestaat om in beroep te gaan bij het Spaanse Constitutionele Hof. De afgelopen week is beslag gelegd op een groot aantal bezittingen van Gil, waaronder zijn eigendom van Atlético Madrid.

Gil wordt ervan beschuldigd de gemeentekas van Marbella op grote schaal te hebben geplunderd. Volgens de onderzoeksrechter zou sinds begin jaren negentig, toen Gil burgemeester werd, meer dan dertig miljoen euro zijn verduisterd en in het omvangrijke netwerk van ondernemingen van de burgemeester terecht zijn gekomen. Gil werd de afgelopen jaren in Marbella beschuldigd van intimidatie van tegenstanders, het weggeven van grond en het doorkruisen van bestemmingsplannen. Ook zou hij gemeenschapsgeld hebben gebruikt voor de aanschaf van een raspaard.

Juist vandaag had de burgemeester van Marbella een bijeenkomst belegd met buitenlandse correspondenten om een toelichting te geven op zijn juridische situatie. Volgens zijn advocaten voert justitie een hetze tegen Gil.