Interesse Belgacom voor overname Global Crossing

Belgacom overweegt om het noodlijdende Amerikaanse telecombedrijf Global Crossing over te nemen. Dit bevestigt een woordvoerder van het Belgische telecombedrijf.

Er is geen officieel bod uitgebracht, aldus de woordvoerder. Het bedrijf is een van de vijftig kandidaten die zich heeft gemeld als potentiële koper van Global Crossing. De lijst met kopers is abusievelijk openbaar gemaakt. De juridische afdeling van Global Crossing heeft email aan alle partijen rondgestuurd, waarin per ongeluk ook de emailadressen van alle betrokkenen stonden.

,,Het feit dat we op de lijst staan betekent niet noodzakelijkerwijs dat we een bod zullen doen'', aldus de woordvoerder. Andere belangstellenden op de lijst zijn BT Group en Deutsche Telekom.

Global Crossing, eigenaar van een glasvezelnetwerk dat meer dan tweehonderd steden met elkaar verbindt, vroeg in januari uitstel van betaling aan. Tegen het bedrijf loopt een onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Global Crossing zou met andere telecombedrijven op oneigenlijke wijze capaciteit hebben geruild. Bij deze transacties zou de omzet meteen in de boeken zijn gezet, terwijl de kosten over meerdere jaren zouden zijn uitgesmeerd.

Belgacom onderhield al nauwe banden met Global Crossing. De Europese divisie van het Amerikaanse bedrijf is Belgacoms belangrijkste leverancier van capaciteit voor zakelijk dataverkeer.

Bestuursvoorzitter John Goossens van Belgacom heeft eerder gezegd dat zijn bedrijf mogelijk een netwerkbedrijf wil overnemen om voet aan de grond te krijgen in de markt voor snel internet (breedband). Belgacom is vooral actief op het gebied van traditionele telefonie en mobiele telefonie.

Vorig jaar ketste een fusiepoging af tussen Belgacom en het Nederlandse KPN. KPN zocht een partner die zijn schuldenlast wilde helpen dragen. Belgacom hoopte met de fusie in één keer voet aan de grond te krijgen in Nederland en Duitsland, waar KPN een dochterbedrijf heeft. Belgacom hield zich afzijdig toen branchegenoten in 2000 vele miljarden investeerden in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS of 3G). Het is daardoor een van de weinige telecombedrijven met een gezonde balans.