Godspeed goochelt met volumes

Publiekek bijval is onwaarschijnlijk voor een groep die lange, pretentieuze instrumentale nummers speelt. Toch groeide er rond het dubbelalbum Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven van het Canadese Godspeed You Black Emperor! anderhalf jaar geleden een bescheiden hype. Er leek ruimte voor deze en andere `moeilijke' popmuziek, maar die utopische verwachting is inmiddels voorbij.

Toch is de belangstelling voor Godspeed wel zo groot dat de groep gemakkelijk een veel grotere zaal had kunnen vullen dan de uit zijn voegen barstende Effenaar. In feite stond men in het Tilburgse 013 geprogrammeerd, maar een oude toezegging bond de principiële, uit krakerskringen afkomstige negenmansformatie toch aan Eindhoven.

Het relatieve succes valt wellicht te verklaren doordat het met de moeilijkheidsgraad van de muziek wel meevalt, als we de epische lengte van de nummers en het ontbreken van zang buiten beschouwing laten. De stukken van Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven kennen een nogal identieke opbouw, waarbij steevast zo'n vijf minuten voor het einde de wind gaat liggen, waarna men alsnog tot een stevige climax komt – niet veel anders dan hoe een dance-DJ zijn set opbouwt.

Simpele melodielijnen worden van verstilde, kamermuziekachtige passages naar luidruchtige decibellenstormen getild. Vooral in die stukken waarin de gitaren hard staan, doemen de minimalistische gitaarorkesten van Glenn Branca, de artistieke peetvader van Sonic Youth, op voor het geestesoog. De combinatie van die overzichtelijke, herhaalde melodieën en aanzwellende en afnemende volumes is op zichzelf een effectief procédé, maar krijgt na een paar nummers (toegegeven, dan ben je zo een uur verder) toch iets voorspelbaars.

Het soundtrackachtige karakter van vooral de meer ingetogen fragmenten, waarin violist en kettingrokende celliste uitblinken, wordt versterkt door de grofkorrelige filmprojecties – geen luxueuze videokunsten voor dit krakerscollectief dat het concert opdroeg aan de slachtoffers van Jenin, Ramallah en Bethlehem, maar twee simpele projectoren waarin filmlussen voor herhaalde beelden van grootsteedse eenzaamheid en landelijke rust zorgen.

Concert: Godspeed You Black Emperor! Gehoord: 12/4, Effenaar Eindhoven. Herhaling 18/4, Paradiso Amsterdam.