Een Amerikaanse Moor in de Engelse Middeleeuwen

Het uitgangspunt, of `high concept', zoals dat in Hollywood heet, van de Amerikaanse film Black Knight is A Connecticut Yankee in King Arthur's Court, het al vaak verfilmde verhaal van Mark Twain waarin een hedendaagse Amerikaan plotseling in Middeleeuws Engeland terechtkomt. De grap in deze variant is dat de Amerikaan geen wasp als Bing Crosby is, maar een Afrikaans-Amerikaan uit South Central. Het is geen high concept dat een goede film belooft, zeker niet als die film een komedie is met Martin Lawrence in de hoofdrol. Black Knight is zo pretentieloos dat hij bijna cynisch wordt. Dat de filmmakers er zelf ook niet helemaal uitgekomen zijn, mag blijken uit het feit dat Lawrence een `Nubisch' kamermeisje als love interest krijgt. In Shakespeares Othello kan een zwarte generaal nog met een witte prinses getrouwd zijn. In deze Hollywoodse Middeleeuwen kan dat niet.

Veel grappen in Black Knight mislukken. Het gevoel voor timing van regisseur Gil Junger, eerder verantwoordelijk voor de tienerkomedie Ten Things I Hate About You en talloze uren televisie, is niet best. De film is nogal knullig in elkaar gezet en sommige voor de voortgang van het verhaal noodzakelijke scènes konden in de montage niet gladgestreken worden. Toch is Black Knight niet helemaal gruwelijk. Voor een deel ligt dat aan Lawrence, die geen komiek is die van scherp en rauw houdt, zoals ook al te zien was in Big Momma's House, maar van vet en flauw, en zijn liefde daarvoor is af en toe aanstekelijk; het is op een middeleeuwse wc wel met hem uit te houden. Lawrence, die in het in het heden spelende deel van de film een ontevreden medewerker van het pretpark Castle World speelt, weet zowaar een scène waarin hij het huisorkest van de koning leert swingen acceptabel te maken. Voor een deel ligt het toch aan het scenario, dat met vet en flauw soms ook goed wegkomt. De Engelsen denken dat Lawrence uit Normandië komt nadat Lawrence het heeft gehad over Normandy Street in het zwarte getto South Central), en ze hebben gehoord dat Normandiërs heel goed kunnen dansen. Tsja.

Black Knight. Regie: Gil Junger. Met: Martin Lawrence, Tom Wilkinson, Marsha Thomason, Vincent Regan, Daryl Mitchell, Isabell Monk. In 50 bioscopen.