Crisis uitgebroken in top van Vivendi

Bij het Franse mediaconcern Vivendi Universal is een crisis in de top uitgebroken door strubbelingen bij de verliesgevende betaaltelevisiezender Canal Plus, een onderdeel van Vivendi. Bestuursvoorzitter J.M. Messier heeft zijn vakantie afgebroken om de crisis in het managementteam van Vivendi te bezweren.

De ontwikkelingen bij het Franse mediaconcern zijn van groot belang voor Philips, dat een belang van 2 procent heeft in Vivendi. De koers van Vivendi is sinds begin dit jaar met 37 procent gedaald. Het Nederlandse elektronicaconcern moet zijn belang jaarlijks waarderen tegen de actuele waarde. Het pakket aandelen dat Philips in bezit heeft is tegen de huidige beurskoers 860 miljoen euro waard.

Vorig jaar moest Philips ruim 400 miljoen euro afschrijven van het belang in Vivendi. Mede hierdoor boekte het elektronicabedrijf een recordverlies van 2,6 miljard euro. Gisteren verklaarde Philips een nieuwe afboeking op Vivendi te verwachten. Philips kreeg het belang toen het Franse bedrijf het Canadese Seagram overnam, waaraan Philips eerder muziekdochter Polygram had verkocht.

De spanningen tussen bestuursvoorzitter Messier en de top van het ook in Nederland actieve Canal Plus kwamen afgelopen vrijdag naar buiten toen de tweede man van het bedrijfsonderdeel zijn ontslag indiende. Reden was volgens hem de `egoïstische stijl van leidinggeven' van Messier. Gisteren werd vervolgens P. Lescure, de hoogste man van Canal Plus, ontslagen. Lescure gaat door als een boegbeeld van de Franse televisieomroep.

Messier staat al enige tijd onder druk door de ingeklapte beurskoers en het recordverlies dat de onderneming kortgeleden bekendmaakte. Vivendi boekte een verlies van 13,6 miljard euro, hoofdzakelijk veroorzaakt door de afwaardering van overgenomen bedrijven als Seagram (muziek), Universal Studios (film) en Canal Plus. Messier heeft in Frankrijk ook kritiek gekregen wegens zijn omarming van de Angelsaksische cultuur.