`City is staat in een staat'

Het Verenigd Koninkrijk bemoeilijkt Europese inspanningen tegen witwassen en is de rotste appel van Europa als het om zwartgeldpraktijken gaat. Dat heeft een vooraanstaande Zwitserse corruptiebestrijder gisteren tegen het Franse weekblad L'Express gezegd.

Volgens Bernard Bertossa, hoofdaanklager in Genève, is de City – het financiële district van Londen – ,,een staat binnen een staat''. Londense banken die profiteren van Britse regels omtrent het bankgeheim, zouden de ergste boosdoeners zijn.

,,We moeten haast met bewijs aankomen voor een misdrijf voordat we toegang krijgen tot bepaalde informatie. De procedures zijn langzaam en onhandig. Het is echt ongelofelijk'', klaagt Bertossa, die in Zwitserland verantwoordelijk is geweest voor strengere wetten tegen witwassen en belastingfaciliteiten. De Britten zijn volgens hem vooral langzaam met uitleveringen.

De Zwitserse aanklager prees daarentegen Liechtenstein en Luxemburg – beide landen hebben een reputatie als witwasoorden – voor hun optreden tegen duistere geldstromen.