Charmeoffensief uit Saoedi-Arabië

Om de werknemers van DSM te behouden schenken de nieuwe Saoedische eigenaars het personeel 2.500 euro. FNV-bestuurder Henk van Rees bedacht het.

Zo'n 2.300 medewerkers van de petrochemieactiviteiten van chemieconcern DSM krijgen in juni 2.500 euro bruto op hun bankrekening gestort. Een welkomstcadeautje van de nieuwe eigenaar van deze activiteiten, Sabic uit Saoedi-Arabië.

De kosten van het `cadeautje' belopen 5,7 miljoen euro en worden vooral door de Saoediërs opgehoest. Sabic betaalde al 2,25 miljard euro voor de petrochemiefabrieken in Geleen en het Duitse Gelsenkirchen en het pijpleidingennet in Noordwest-Europa dat wordt gebruikt voor het transport van grondstoffen.

Sabic bedacht de bonus niet zelf. De Saoediërs, die in eigen land geen vakbonden kennen, grepen de mogelijkheid met beide handen aan. Het was een mooie binnenkomer bij het personeel, dat niet echt stond te springen bij het idee dat zij na vijftig jaar DSM nu onder Saoedische vlag moeten gaan werken.

Een gesprek met de bedenker van het bonus-plan: FNV-bestuurder Henk van Rees.

Waarom ging Sabic akkoord met een bonus?

,,We hebben als vakbonden gesproken met Sabic over de motieven van de overname. Het bleek dat de petrochemie van DSM goed past in hun groeistrategie, maar zij waren ook erg gecharmeerd van het management en het personeel. De kwaliteit van het personeel was een belangrijke factor in de beslissing om tot de overname te komen. Wat verbaal al was gezegd, wordt nu ook materieel uitgedrukt.''

Waren er geen andere redenen?

,,Het is ook een psychologisch verstandige zet. De werknemers waren tevreden met DSM als werkgever en hoefden niet zonodig naar een ander bedrijf. Er was enige terughoudendheid bij de werknemers toen Sabic kwam. Dit werd mede veroorzaakt doordat er weinig ervaring is met Arabieren als werkgever. Wat we wel weten is dat vakbonden in Saoedi-Arabië verboden zijn en dat ze geen CAO's hebben. Maar dit gebaar van `geen woorden maar daden' is een mooie binnenkomer.''

Had u om dit specifieke bedrag gevraagd?

,,Dit is gemiddeld een maandloon bij de petrochemie van DSM. Ik had om meer gevraagd, om twee maandlonen om precies te zijn, maar dat past bij een vakbondsbestuurder. Het is nog steeds een flink bedrag en het leeuwendeel van de 5,7 miljoen euro wordt door Sabic opgehoest. Het is een bedrag van betekenis. DSM betaalt ook een gedeelte, maar de prijs van 2,25 miljard euro die zij krijgen voor de activiteiten is weer mede bepaald door de kwaliteit van het personeel.''

Is dit een unicum?

,,We vragen regelmatig aan de verkopers of ze een gebaar willen maken, omdat ze het personeel meeverkopen. We vragen het vaker dan dat het gehonoreerd wordt. Maar dat een koper zoiets doet is zeker geen alledaagse gebeurtenis.''