Bouygues met i-mode op Franse markt

Het Japanse NTT Docomo heeft een tweede bruggenhoofd in Europa geslagen. Naast KPN Mobile zal nu ook Bouygues Télécom, de derde aanbieder van mobiele telefonie in Frankrijk, i-mode in gebruik nemen.

Dit hebben het Franse bedrijf, onderdeel van het gelijknamige bouwconcern, en Docomo vanochtend tegelijk bekend gemaakt.

Bouygues Télécom maakte bovendien bekend dat het alsnog een bod doet op een van de twee overgebleven Franse licenties voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS of 3G)

I-mode maakt het mogelijk om op de mobiele telefoon soepel te e-mailen (zonder steeds in te bellen), en informatie- en amusementsdiensten te ontvangen. Bouygues wil volgend jaar in Frankrijk i-mode introduceren. I-mode wordt in Japan door inmiddels 32 miljoen mensen gebruikt. Vanaf morgen is het in Nederland en sinds een maand in Duitsland beschikbaar via KPN Mobile, waarin Docomo een belang heeft van 15 procent. Binnenkort volgt België.

Het is voor het eerst dat Docomo, 's werelds grootste aanbieder van mobiele telefonie, een alliantie aangaat met een ander bedrijf zonder een minderheidsbelang daarin te nemen. Docomo zou voor zo'n `risicovrije' samenwerking kiezen omdat het zijn buitenlandse belangen, inclusief het belang in KPN Mobile, tot nu toe heeft moeten afwaarderen met (omgerekend) 7 miljard euro.

Bouygues mag de i-mode-technologie voor een periode van tien jaar gebruiken. Bouygues Télécom hoopt dat i-mode extra inkomsten zal opleveren, waarmee het de strijd kan aangaan met de nummers één en twee in Frankrijk, Orange (van France Telecom) en SFR (van Vivendi Universal).

Dat Bouygues alsnog een bod doet op een UMTS-vergunning komt doordat het telecombedrijf akkoord gaat met de veranderingen die zijn doorgevoerd in de licentievoorwaarden. De looptijd van de vergunningen is door de Franse overheid verlengd van 15 naar 20 jaar en de vraagprijs is verlaagd van 4,9 miljard naar 619 miljoen euro per licentie.

Frankrijk hield vorig jaar een `schoonheidswedstrijd' onder bedrijven voor vier telecomvergunningen, maar er bleek, wegens de hoge vraagprijs, maar belangstelling voor twee licenties. Onder grote druk van de telecomsector pastte de Franse regering de voorwaarden aan. Bouygues denkt een kapitaalinjectie van 800 miljoen euro nodig te hebben om de UMTS-vergunning te exploiteren. Het wil dat bedrag ophalen door de uitgifte van nieuwe aandelen.