Boeren en boerinnen

Één zwaluw maakt zomer voor de oude boer Adrien (Michel Serrault), die besloten heeft zijn boerderij hoog in de Vercors te verkopen aan een stadse juffrouw met een landbouwopleiding (Mathilde Seigner). In het koopcontract staat dat ze hem er moet laten wonen, en de uiteraard aanvankelijk stugge verhouding verandert langzaam in vertedering en vriendschap.

Veel verrassingen biedt het scenario van Une hirondelle a fait le printemps dus niet, of het zou moeten zijn dat de debuterende regisseur Christian Carion, een boerenzoon, evenveel sympathie lijkt te koesteren voor de naar zijn eigen vader gemodelleerde knorrepot als voor de rationele geitenhoedster uit Parijs.

Er valt wel plezier te beleven aan de kleine vondsten in deze innemende, weinig ambitieuze film, zoals de boer van verderop die van de opbrengst van zijn hoeve zo'n dure auto heeft gekocht dat hij de knopjes niet bedienen kan. Of van de onhandigheid in de motoriek van Seigner als een ex-minnaar haar komt opzoeken, jaloers gadegeslagen door de veertig jaar oudere Serrault. De 73-jarige veteraan van de Franse cinema is de laatste jaren wat minder actief, maar dit is weer een subtiele rol. Nog verrassender is de kwaliteit die Seigner (Rosine, Harry un ami qui vous veut du bien) in haar veel minder dankbare personage investeert.

Une hirondelle a fait le printemps. Regie: Christian Carion. Met: Mathilde Seigner, Michel Serrault, Jean-Paul Roussillon, Frédéric Pierrot, Marc Berman, Françoise Bette. In: The Movies, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Babylon, Den Haag.