Amazon.com verkoopt liefst gebruikt boek

Tussen Amazon.com en The Authors Guild, een belangenvereniging van Amerikaanse schrijvers, is onenigheid ontstaan over het feit dat de internetboekhandel tweedehands boeken aanbiedt op de webpagina's waar diezelfde titels nieuw worden aangeboden. Amazon, dat voor de bemiddeling flinke commissies opstrijkt, verkoopt ook tweedehands boeken van Nederlandse auteurs, onder wie Harry Mulisch en Cees Nooteboom.

,,De praktijken van Amazon zijn schadelijk voor de uitgeverswereld, omdat de royalty's voor auteurs en de winsten voor de uitgevers dalen'', schreef The Authors Guild onlangs in een e-mail aan haar 8.200 leden. Het verzocht de schrijvers eventuele verwijzingen van de eigen website naar Amazon te verwijderen, omdat dit bedrijf dat sinds november 2000 bemiddelt in de markt van gebruikte boeken – sinds kort de veel goedkopere tweedehands boeken actief aanprijst. Vooral goed lopende titels worden, in grote aantallen en vaak voor een fractie van de nieuwprijs, te koop aangeboden. Ruim 15 procent van de bij Amazon verkochte boeken is inmiddels tweedehands.

Bij een zoekactie naar boeken van Harry Mulisch blijkt dat bijvoorbeeld The Procedure (De Procedure), nieuwprijs bij Amazon ruim zeventien dollar, tweedehands nog geen vijf dollar kost. Deze bodemprijs staat vermeld naast de nieuwprijs en een muisklik op het icoontje buy used leert dat er vijftien tweedehands exemplaren van The Procedure worden aangeboden, in prijs variërend van 4,82 tot 14,62 dollar. En Mulisch is niet de enige: Hugo Claus' Desire (Het verlangen), normaal 12,95 dollar, kost tweedehands slechts 1,74 dollar en All souls day (Allerzielen) van Cees Nooteboom wordt verkocht voor 12 in plaats van 17,50 dollar.

Behalve vertaalde titels kunnen bij Amazon ook Nederlandstalige boeken worden gekocht. Amerikaanse particulieren bieden diverse exemplaren aan van Mulisch' De Aanslag en De ontdekking van de hemel. Exemplaren van de Nederlandse antiquaars zijn ondergebracht bij een dochter van Amazon: bibliofind. De Europese internetboekhandel Bol.com verkoopt geen tweedehands boeken en is dat voorlopig niet van plan, meldt een woordvoerder. ,,Maar we sluiten niet uit dat we het ooit gaan doen.''