Ahold naar Zwitserland om fiscus

Ahold verhuist zijn financieringsmaatschappij om fiscale redenen naar Zwitserland. Dit is een forse tegenvaller voor het ministerie van Financiën dat grote bedrijven juist in Nederland tracht vast te houden.

Het detailhandelsconcern, onder andere eigenaar van Albert Heijn en de Etos, laat daarmee zien weinig vertrouwen te hebben in de strijd tussen Den Haag en Brussel over fiscaal vriendelijke regelingen in Nederland. Het ministerie van Financiën stelt dat Ahold ,,voorbarig'' is en dat de stap richting Zwitserland (geen lid van de Europese Unie) ,,veel te snel'' is genomen.

Andere grote bedrijven in Nederland zeggen in een reactie eenzelfde stap van Ahold te overwegen. ,,We evalueren alle mogelijkheden'', laat chemieconcern DSM weten. ,,We volgen de ontwikkelingen nauwgezet, maar hebben geen concrete plannen''.

,,Je weegt de risico's af'', zegt financieel bestuurder M. Meurs van Ahold in een telefonische toelichting. ,,Tegenover de aandeelhouder zijn we verplicht de belastingdruk zo laag mogelijk te houden. Door naar Zwitserland te gaan, nemen we het zekere voor het onzekere.'' In Genève gaat Ahold het merendeel van de financieringsactiviteiten uitvoeren en vanuit Chantilly in de staat Virginia worden de Amerikaanse activiteiten gecoördineerd. De financiële vestiging in Zaandam verdwijnt voor het grootste deel.

Meurs wil het huidige belastingvoordeel van ,,enkele tientallen miljoenen euro'' per jaar zeker stellen. ,,Maar de verhuizing naar Zwitserland levert ons geen extra voordeel op in vergelijking met de regeling die nu in Nederland geldt.''

Multinationals beschikken over een eigen financieringsmaatschappij die onder meer wereldwijd dochters financiert. Voor dergelijke leningen worden marktconforme tarieven berekend. De winst van deze maatschappij wordt nu nog in Nederland fiscaal vriendelijk behandeld via het zogeheten CFA-regime (concernfinanciering). In plaats van de gebruikelijke 35 procent bedraagt de belastingdruk, onder de nodige voorwaarden, dan slechts 7 procent.

Europees Commissaris Monti heeft vorig jaar echter een onderzoek gelast om te bekijken of er sprake is van verboden staatssteun. Dat kan op termijn het eind van het CFA-regime betekenen. Ook bij andere lidstaten van de Europese Unie wil Monti dergelijke onderzoeken beginnen.

,,We zijn nog volop in gesprek met Brussel'', zegt een woordvoerster van Financiën. ,,Ook kijken we naar alternatieven en op die manier willen we natuurlijk voorkomen dat meer bedrijven Ahold volgen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat kapitaal op deze manier uit de Europese Unie verdwijnt.''

Volgens Meurs van Ahold heeft de discussie tussen Den Haag en Brussel een politieke lading gekregen. Daardoor is de uitkomst ongewis geworden. ,,Je weet alleen zeker dat het heel lang gaat duren voordat de kogel door de kerk is.''