1,1 mln Jeeps naar garage

De Amerikaanse autofabrikant Chrysler heeft meer dan 1,1 miljoen Jeeps naar de garage teruggeroepen wegens het gevaar van brand in de motorruimte door ophoping van vuil. Chrysler Nederland denkt dat hier ongeveer 500 auto's zullen worden teruggeroepen.

Chrysler, onderdeel van het Duits-Amerikaanse concern DaimlerChrysler, heeft nu in vier maanden tijd al zo'n 3,3 miljoen auto's teruggeroepen voor het verhelpen van een defect. Dat zijn er veel meer dan het aantal dat de fabrikant dit jaar in de Verenigde Staten zal verkopen. De acties moeten bijdragen tot een verbetering van de reputatie van Chrysler bij de consument. Bij het brandgevaar gaat het om wagens van de modellen Jeep Wrangler, Jeep Cherokee en Jeep Grand Cherokee met een motor van vier liter, die zijn gebouwd in de jaren 1999-2002.

Het aantal `terugroep'-gevallen door de fabrikant is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. De bekendste voorbeelden zijn de Mercedes A-klasse (omslaan) en de Ford Explorer (banden). Brancheorganisaties denken dat het uitknijpen van de toeleveranciers door de fabrikanten één van de belangrijkste oorzaken is.