Winst keldert bij beursbedrijf AOT

De winst van effectenbedrijf AOT is in het eerste kwartaal verdampt. De onderneming maakte in de eerste drie maanden van dit jaar een winst van 0,6 miljoen euro tegen 4,9 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden. Hierin zitten buitengewone baten van 2,9 miljoen euro verwerkt. Zonder deze bijzondere posten zou AOT in de rode cijfers zijn gekomen.

Dat heeft de beursmakelaar vanochtend bekendgemaakt.

AOT kampt net als concurrent Van der Moolen, die vorige week zijn kwartaalcijfers publiceerde, met de luwte op de financiële markten. Beleggers zijn steeds minder actief.

Het bedrijf, dat zijn geld verdient met de uitvoering van effectenorders en met de beweeglijkheid van effectenkoersen, zag ,,over vrijwel de gehele linie'' lagere inkomsten. Ondanks enig koersherstel op de beurzen zette de daling van handelsvolumes op de beurzen zich volgens AOT ,,onverminderd voort''. Directeur S. de Boer noemde de resultaten vanochtend ,,teleurstellend''.

Vooral in de Verenigde Staten vallen de resultaten tegen. Een vorig jaar ingezette reorganisatie van de Amerikaanse activiteiten heeft volgens het bedrijf nog niet het gewenste effect opgeleverd. Volgens AOT heeft de ,,zeer sterke concurrentie'' geleid tot een markt waarin vrijwel niemand iets verdient.

De Boer overweegt een afscheid van de Amerikaanse markt. Momenteel is AOT actief als optiehandelaar op de beurzen van Chicago en San Fransisco. ,,Wij kijken of de krappe winstmarges daar van structurele of conjuncturele aard zijn.'' Het bedrijf geeft nog geen winstprognose voor geheel 2002.

Het bijzondere resultaat, dat rode cijfers bij AOT voorkwam, is ontstaan door de verkoop van belangen in de beursorganisaties Euronext en de London Stock Exchange.

Op het Damrak daalde het aandeel AOT vanochtend met 7 procent naar 3,04 euro.