Wegener betaalt belasting voor bestuur

Opties uitdelen betekent betalen aan de fiscus. Achteraf of vooraf, dat mag de bestuurder van de onderneming zelf bepalen. Bestuurders van uitgever Wegener hoeven zich over deze keuze niet te buigen. Sinds drie jaar betaalt het bedrijf de belastingen die gemoeid zijn met de opties zelf, en niet zoals gebruikelijk is in het Nederlandse bedrijfsleven de bestuurder die de opties ontvangt.

De regeling geldt voor de vijfkoppige raad van bestuur van Wegener en `enkele' sleutelfiguren in de organisatie. Hoeveel dat er precies zijn, wil de Apeldoornse uitgever van regionale kranten als De Gelderlander en het Utrechts Nieuwsblad niet aangeven.

Het afgelopen jaar, zo blijkt uit het jaarverslag, zijn 185.000 opties uitgegeven aan de functionarissen van Wegener. Het bedrijf wil niet aangeven hoeveel aan de belastingdienst is betaald voor dit pakket aan aandelenrechten, die een looptijd van vijf jaar hebben.

Financieel bestuurder J. Wegstapel van Wegener geeft toe dat er niet veel bedrijven zijn in Nederland die de optiekosten voor de fiscus voor eigen rekening neemt. Maar, zegt Wegstapel, op het moment dat de aandelenopties worden verstrekt ligt de uitoefenprijs van het recht op een Wegeneraandeel 9 procent boven de beurskoers van de krantenuitgever. ,,We hebben berekend dat op deze wijze de optieverstrekking financieel neutraal is voor de onderneming.''

Directeur P.P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters vindt het betalen van de belastingkosten op opties door Wegener ,,principieel onjuist''. ,,Maatschappelijk gezien ligt de belasting bij de persoon die de opties ontvangt, niet bij de vennootschap waar deze werkt. Zo heeft de fiscus het bedoeld.'' Het argument van Wegener dat de operatie kostenneutraal is, vindt hij geen hout snijden. ,,Wat als de optie waardeloos afloopt? De belasting is dan al door het bedrijf betaald.''