Verdachte explosie Djerba gearresteerd

De Duitse politie heeft een persoon gearresteerd die ervan wordt verdacht in contact te hebben gestaan met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de explosie van een tankauto met gas bij een synagoge op het Tunesische eiland Djerba. Dat heeft het Federale parket in Karlsruhe vanochtend meegedeeld. Bij de explosie kwamen 15 mensen om het leven, onder wie tien Duitsers. Twintig Duitse toeristen werden gewond, van wie verscheidene nog in levensgevaar verkeren.

Volgens het Duitse weekblad Stern heeft de Duitse politie een telefoongesprek afgeluisterd tussen de chauffeur of bijrijder van de tankwagen en de verdachte, kort voor de explosie donderdag plaatshad. Stern meldt dat de autoriteiten de laatste verdenken van lidmaatschap van de terreurorganisatie Al-Qaeda.

De Tunesische autoriteiten houden nog vol dat het om een ,,tragisch ongeluk'' ging. Het buitenlands toerisme is een van de pijlers van de Tunesische economie. Berlijn heeft van het begin af aan publiekelijk getwijfeld aan de these van een ongeluk.

De Arabische krant Al-Quds al-Arabi meldde vandaag dat Al-Qaeda ,,de zelfmoordaanslag'' op de eeuwenoude synagoge van La Ghriba heeft opgeëist als ,,antwoord op de Israëlische misdaden tegen het Palestijnse volk op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook''. Tot de aanslag was besloten ,,omdat de regeringen hebben geweigerd hun volkeren toe te staan om de jihad te lanceren tegen de joden''. Volgens de bekendmaking van Al-Qaeda had de Tunesiër Nizar Ben Mohamed Nawar, alias ,,de held en martelaar'' Saif al-Dine al-Tounsi, de aanslag uitgevoerd. Deze had zijn verwanten opgeroepen eveneens als ,,martelaar'' te sterven. Al-Quds al-Arabi meldde niet hoe het aan het ,,authentieke communiqué'' van Al-Qaeda was gekomen.