Vakbond eist dat legertop het veld ruimt

De legertop moet het veld ruimen wegens de scherpe kritiek die het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) uit in zijn rapport over het drama in Srebrenica.

Dat heeft Ton Heerts, voorzitter van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP), de grootste militaire vakbond, vanmorgen tegen het NOS-journaal gezegd.

Volgens het NIOD staat vast dat de top van de Koninklijke Landmacht belangrijke informatie heeft achtergehouden over de val van Srebrenica voor de bewindslieden op Defensie.

Volgens het NIOD-rapport van vorige week heeft de top van de landmacht bij onderzoek achteraf naar de toedracht van het drama ,,een welbewuste poging' gedaan ,,de informatiestroom beperkt te houden en waar mogelijk onwelgevallige onderwerpen uit de weg te gaan'.

Intussen heeft lijsttrekker F.Teeven van Leefbaar Nederland vanmorgen gesteld dat, wanneer premier Kok en het huidige kabinet consequenties trekken uit het rapport van het NIOD en opstappen, ook de lijstaanvoerders Melkert van de PvdA en Dijkstal van de VVD dat zouden moeten doen. Volgens Teeven zijn beiden daardoor ongeschikt om nog premier te worden. Dit vanwege hun deelname aan het eerste kabinet-Kok dat in 1995 medeverantwoordelijk was voor het Srebrenica-drama.

,,Melkert, de kroonprins van Kok, zat toen in het kabinet als minister van Sociale Zaken. Dijkstal was nota bene vice-premier', aldus Teeven. Als het kabinet valt, ontstaat volgens Teeven de ,,rare situatie' dat zij buiten schot blijven.

Dijkstal en Melkert zijn beiden in de race om na de Tweede-

Kamerverkiezingen van 15 mei premier te worden.

Volgens Teeven is het hoog tijd voor een nieuwe politiek met vers bloed. ,,Er zijn genoeg mensen zonder link met het drama in Srebrenica die hen kunnen opvolgen.'