Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over een kliniek die rugoperaties uitvoert in Duitsland. Volgens de Nederlandse verzekeraars is de behandeling experimenteel en krijgen de patiënten geen vergoeding. Ned.1, 20.30-21.07u.

Het elfde uur. Met het oog op de komende verkiezingen een debat over mobiliteit en overheidsfinanciën tussen de lijsttrekkers Ad Melkert (PvdA), Jan Peter Balkenende (CDA) en Hans Dijkstal (VVD). Ned.1, 21.42-22.27u.

Voor je kiezen. In deze achtste aflevering van een serie gesprekken met lijsttrekkers staat VVD'er Hans Dijkstal centraal. Ned.1, 22.27-23.07u.

Nova. Aandacht voor de kabinetscrisis en de rol van de ministers Pronk en De Grave. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden. Aandacht voor de communistenhaat en rellen in Amsterdam die in Nederland op 4 november 1956 uitbraken op de dag dat Russische tanks de straten van Boedapest binnenrolden om een eind te maken aan de vrijheidsstrijd van het Hongaarse volk.

Ook een collage van oude uitzendingen van politieke partijen met fragmenten van o.a. freule Wttewaal van Stoetwegen, W. Drees jr., Haya van Someren-Downer en Hans Janmaat. Ned.3, 20.30-20.58u.

It's magic time. Over de opkomst en ondergang van het Amsterdamse internetbedrijf MagicMinds. Gisteren door Jan Benjamin besproken. Ned.3, 20.58-21.28u.

Bodyhunt: The search for the lost children of Srebrenica. Reportage over een internationaal team van wetenschappers dat een revolutionaire DNA-techniek gebruikt om de lichamen van kinderen die tijdens de oorlog in Bosnië werden vermoord te identificeren. BBC2, 22.00-23.00u.

Het andere gezicht. Over de zelfmoordacties van Palestijnen die elkaar in rap tempo opvolgen. Wat begon als een daad van zelfopoffering is een gangbare strijdmethode van het Palestijnse verzet geworden. In deze uitzending de reconstructie van de laatste drie dagen van de jonge Muhammad Daragneh die zichzelf 2 maart opblies voor een synagoge in een joods-orthodoxe wijk in West-Jeruzalem. Er vielen negen doden, onder wie vijf kinderen. Afl.: Moord als wapen. Anatomie van een zelfmoordcommando. Ned.1, 23.07-23.37u.

VPRO's Import: Zwischen zwei Welten. De Duitse Bettina Haasen gaat na vijf jaar op zoek naar haar Afrikaanse vriend Musa Dauridi die als een nomade leeft tussen de woestijn en savanne van Nigeria. Maar hoe vind je een nomade? Zij woont in Berlijn en heeft Afrikaanse talen en culturen gestudeerd in Nigeria. Ned.3, 23.45-0.40u.

FILM

Sliver (Philip Noyce, 1993, VS). Joe Eszterhas, de scenarist van Basic Instinct, bewerkte een roman van Ira Levin tot thriller over voyeurisme, moord en erotiek in een flatgebouw. Suspense lijkt bijzaak in film vol gratuite hitsigheid, ondeugende spelletjes en zwart ondergoed. Met Sharon Stone, William Baldwin, Tom Berenger. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Spies Like Us (John Landis, 1985, VS). Uit losse sketches opgebouwde spionagekomedie brengt cinefiele hommage aan de melige The Road to...-films van Bing Crosby, Bob Hope en Dorothy Lamour. Stuntelende CIA-employés Chevy Chase en Dan Aykroyd raken betrokken in complot om Russische kernraket te kapen. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

Rocky II (Sylvester Stallone, 1979, VS). Tweede aflevering van Stallones succesvolle boksersserie herhaalt het stramien van het origineel uit 1976: Stallone moet eerst opnieuw underdog worden, en trouwen met het meisje uit de dierenwinkel, om andermaal in een lange boksfinale als overwinnaar uit de strijd te komen. BBC1, 0.20-2.20u.

RADIO

Kunststof. Gast is acteur Kenneth Herdigein. Hij praat over zijn rol in de film Paramaribo Papers die zaterdag op Nederland 3 is te zien. Hij speelt opperbevelhebber Raymond Markelo, die grote gelijkenis vertoont met Desi Bouterse. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété met verhalen van Thomas Verbogt, Wim de Bie, Hans Vervoort en L.H. Wiener. Na elven een gesprek met de historicus Piet de Rooy over zijn boek Republiek van rivaliteiten, een boek over Nederland sinds 1813. Tot slot Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.

Faros cultuur. Gesprek over de maand van de filosofie met o.a. de winnaar van de Socrates-wisselbeker Michiel Leezenberg en hoofdredactrice Daan Roovers van het Filosofie Magazine. Morgen, 747AM, 15.02-16.00u.