Schuld Japan dreigt snel te verdubbelen

Zonder de staatsschuld via inflatie te laten wegsmelten zal de Japanse overheid over enige tijd tegen een schuld aankijken die twee keer zo groot is als de omvang van de gehele Japanse economie.

Dit heeft Standard & Poor's gisteren gemeld bij het verlagen van de kredietbeoordeling van het land. De mogelijkheden van de huidige Japanse regering om structurele hervormingen door te voeren ,,haperen'', aldus S&P, en daarom zal Japan de komende jaren blijven aankijken tegen een begrotingstekort van 8 procent. Ter vergelijking: voor toetreding tot de euro dienden Europese landen het tekort onder de 3 procent te houden.

Het bureau noemt de Japanse begrotingstoestand ,,onhoudbaar'' en stelt dat het ,,te laat is'' om de overheidsschuld onder 200 procent van het bbp te houden zonder monetaire maatregelen. Momenteel ligt de schuld rond 135 procent van het bruto binnenlands product.

S&P is teleurgesteld in het resultaat van de speciale inspectie van de leenportefeuilles van de banken die de overheid afgelopen vrijdag bekend maakte. Ook al stelt de overheid dat de banken gezond zijn, S&P meent dat de officiële cijfers over `slechte leningen' niet de werkelijke situatie weergeven en dat er alsnog kapitaalinjecties in de banken nodig zullen zijn. Zolang dit niet gebeurt, schaadt de financiële sector de groeipotentie van de economie.

Minister Masajuro Shiokawa sprak vandaag lachend over een ,,eenzijdige visie'' van S&P. Serieuzer was de reactie van minister Heizo Takenaka (Economisch en Begrotingsbeleid) die, in tegenstelling tot Shiokawa, van huis uit geen politicus maar hoogleraar economie is. Takenaka zei dat de beoordeling een ,,boodschap is dat we moeten hervormen en dat zullen we ook doen''.

In de hervormingsplannen van de één jaar oude regering van premier Koizumi hebben echter nog weinigen vertrouwen. Zo is de regering niet in staat gebleken het vertrouwen in de financiële sector te herstellen en is bijvoorbeeld het plan voor privatisering van de rijkspostspaarbank – al jarenlang een stokpaardje van Koizumi – inmiddels stilletjes op de lange baan geschoven.

Binnen de regeringspartijen zelf, en tussen regering en oppositie, is dezer dagen vooral een machtsstrijd gaande.