Rogge toont zich weer man van de harde lijn

IOC-voorzitter Rogge liet gisteren in Rotterdam weten dat voor sporters bij wie een te hoge nandrolonwaarde is vastgesteld geen enkel excuus geldt. ,,Met een verboden stof hang je''

Als het op dopingbestrijding aankomt is Jacques Rogge een man van de harde lijn. ,,Met een verboden stof in je lichaam hang je'', zei de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité gisteren in Rotterdam tijdens de openingsdag van de Business Week, met als thema globalisering. ,,Ik weet dat er hier in Nederland beroering is ontstaan over enkele dopinggevallen.''

Rogge ontving in de Erasmus Universiteit van Rotterdam een Business Week Award. Ter gelegenheid van de opening van de week zei de Belg, terwijl hij een link legde naar het thema: ,,Sport is natuurlijk al lang geglobaliseerd, kijk naar de regelgeving en de verdeling van gelden. Helaas is dat nog niet op dopinggebied het geval.''

Rogge leidt het IOC sinds vorig jaar juli. Het verkleinen van de kloof tussen de mogelijkheden om te sporten in rijke en arme landen en een sterkere wetgeving op dopinggebied beschouwt hij als zijn speerpunten. ,,Ik heb niet de illusie doping uit te bannen. Sport is een uiting van de samenleving. Wij zijn geen heiligen.'' De Belgische chirurg zal zich nooit neerleggen bij dopinguitwassen. ,,De dopingcriminaliteit is te hoog, onaanvaardbaar'', hield hij zijn toehoorders, veelal studenten, voor.

Volgens Rogge is niet altijd voldoende tegen doping gevochten. ,,Ik noem het criminaliteit omdat de gezondheid van de sporter ermee wordt bedreigd en de geloofwaardigheid van de competitie en de sport in het geding is. Welke moeder laat haar kind nog lid worden van een sportclub als ze de vrees moet hebben dat doping gemeengoed is om de top te halen?''

Rogge liet zich gisteren evenals bij voorgaande gelegenheden zien als een man van de harde lijn, bij wie mogelijke oorzaken voor een te hoge nandrolonwaarde – zoals vervuiling van voedingssupplementen, volgens de verdediging van de vorig jaar geschorste voetballers Davids, Stam en Frank de Boer – geen gehoor vinden. ,,Met een verboden stof in je lichaam hang je. We kijken niet naar de schuldvraag. Het is de enige manier. Anders ga je de deur openzetten voor hypocriete praktijken. Het is gewoonweg onmogelijk een scheiding aan te brengen tussen sporters die bewust dan wel onbewust een middel hebben gebruikt om hun prestaties te verbeteren.''

Harmonisering van de internationale wetgeving is zijn stokpaardje. ,,Binnen de sportbonden zijn de regels voor 95 procent gelijkgetrokken. Maar regeringen hanteren, als ze al een dopingwetgeving hebben, vaak verschillende regels. Daar moeten we aan werken.''

Sport is meer en meer business geworden, erkende Rogge. ,,Maar de invloed van sponsors en de media helpen ons verder. Vroeger waren de Spelen elitair, het domein van de rijke landen die dan ook nog alleen bemiddelde sporters stuurden. Met de herverdeling van de middelen die we ontvangen (onder meer 2,5 miljard dollar per Spelen) streven we ernaar dat iedere begaafde atleet ter wereld in een structuur wordt opgevangen die kan leiden tot olympische deelname.''