Professor stopt alsnog met blad

Prof. Frans Rutten heeft op aandrang van zijn echtgenote alsnog besloten te stoppen als redacteur van de nieuwsbrief van de door hemzelf opgerichte Stichting Instituut voor katholieke informatie voor Nederland en Vlaanderen. Het blad telde naar verluidt zo'n tienduizend afnemers.

De 67-jarige `wonderprof', voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, had een jaar geleden in zijn blad aangekondigd dat afgelopen donderdag om 20.30 uur in het Spaanse bergdorp Garandabal een wonder zou gebeuren.

Hij trok met tweehonderd vaak ernstig zieke volgelingen naar het dorp om de beloofde verschijning van een ,,blijvend teken van licht'' te bekijken. Als het mirakel zou uitblijven, zou Rutten stoppen met zijn stichting, zo had hij beloofd.

Het wonder bleef uit. Het enige spektakel kwam volgens de pelgrims van satan die op het moment suprême een Hollandse dronken man - naar verluidt een free lance journalist - slingerend de berg liet aflopen die luidkeels godverdomme riep. Om 20.50 uur trok Rutten definitief de conclusie dat er geen wonder zou verschijnen en maakte hij zijn opstappen bekend.

In het weekeinde kwam Rutten voor de katholieke radio op dat besluit terug. Hij ging toch door. Gisteren liet hij evenwel desgevraagd weten op aandrang van zijn vrouw toch te stoppen. Er komt alleen nog een laatste duidende nieuwsbrief. Inmiddels is onder zijn volgelingen het ongenoegen over Rutten groeiende. Dat de professor inmiddels zegt dat het wonder van Garabandal een verzinsel is, is onder de pelgrims slecht gevallen. Ze vinden dat Rutten nu voor God speelt. Het wonder in Garabandal zal volgens de bedevaartgangers toch een dezer jaren gebeuren.

Rutten kondigt aan in de toekomst huiskamerbijeenkomsten voor gelovigen te gaan organiseren.