Philips verrast met kleine kwartaalwinst

Philips heeft voor het eerst sinds drie kwartalen weer winst gemaakt, maar het elektronicaconcern kampt wel met een forse terugloop van de omzet. Voor het lopende jaar is Philips weer wat optimistischer over de in 2001 sterk verliesgevende divisies Semiconductors (chips) en Componenten (beeldschermen).

Over de eerste drie maanden van het jaar heeft Philips een nettowinst gerealiseerd van 9 miljoen euro, tegen een winst van 93 miljoen een jaar eerder. De omzet viel met 12 procent terug tot 7,6 miljard euro. Alleen in de verkoop van huishoudelijke apparaten kon Philips progressie boeken. Bij de divisie Consumentenelektronica daalde de omzet zelfs met 13 procent ten opzichte van 2001 ,,toen de markten nog sterk waren''.

Dit heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. Volgens financieel bestuurder J. Hommen lijkt het ergste leed geleden. De verschillende markten herstellen zich en kostenbesparingsprogramma's sorteren effect. In het lopende kwartaal verwacht hij weer winst, maar over de rest van het jaar is hij voorzichtiger. ,,Als het economisch herstel doorzet, gaat Philips mee.'' Voor geheel 2002 verwacht Philips, in tegenstelling tot vorig jaar, uit de verliezen te blijven.

Beleggers reageerden enthousiast op de resultaten van Philips. Na een kleine winst van een half procent direct na de opening, stond het aandeel tegen het middaguur 6,3 procent hoger op 34,33 euro. Voor financiële analisten komt de nettowinst over het eerste kwartaal als een verrassing want zij rekenden op verliezen variërend van 150 tot 450 miljoen euro.

Het concern constateert met name een lichte verbetering in de chip- en beeldschermenmarkt, waar Philips in de afgelopen kwartalen fikse schade had opgelopen. Semiconductors boekte een negatief resultaat van 103 miljoen euro, tegen een winst van 231 miljoen in het eerste kwartaal van 2001. De omzet ten opzichte van het vorige kwartaal steeg met 7 procent. Bij Componenten werd een positief resultaat geboekt van 19 miljoen, tegen een verlies van 77 miljoen een jaar eerder. Consumentenelektronica boekte een winst van 45 miljoen, tegen een verlies van 99 miljoen.