Philips en ASML schieten omhoog

De technologiesector deed het goed vanmorgen op de Amsterdamse beurs, met ASML en Philips als uitschieters. Philips zelf presenteerde vanmorgen meevallende kwartaalcijfers, en werd daarvoor beloond met een koersstijging van 6,2 procent. Chipmaker Texas Instrumentents kwam gisteren op Wall Street nabeurs ook al met meevallende resultaten, en het gevolg was dat ook andere chipfabrikanten vanmorgen in de lift zaten. In Frankrijk was dat STMicroElectronics, in Nederland ASML, dat 6,4 procent vooruit kon. Het nieuws dat Philips een deel van zijn deelneming in ASML al heeft verkocht en nu nog maar 5,8 procent in handen heeft hielp de koers van ASML mee omhoog. Beleggers weten nu dat er minder aandelen ASML `boven de markt hangen' dan eerder gedacht, en dat is goed voor de koers.

Ondanks een tegenvallend Wall Street, dat gisteren afsloot met een verlies van 1 procent voor het Dow Jones-gemiddelde, klommen de koersen vanmorgen flink. De AEX-index won 6,84 punten op 520,44 punten en dat is een stijging van 1,3 procent. De termijnhandel in de Nasdaq-index gaf vanmorgen aan dat technologiebedrijven op Wall Street gunstig zouden openenen. Tech-aandelen in Amsterdam, waaronder KPN, CMG en Getronics profiteerden daarvan.

Bij de kleinere fondsen was er enige aandacht voor supermarktconcern Laurus. De koers bleef vrijwel onveranderd ondanks het bericht gisteren dat overnemer Casino meer tijd nodig heeft voor het boekenonderzoek van Laurus.

De technosector zette in Europa alle beurzen in de plus. Londen was rond het middaguur 0,7 procent hoger. MMO2 (mobiele telefonie) was daar de grootste stijger met een winst van 5,5 procent.

Parijs haalde een winst van 1,1 procent met Cap Gemini (plus 4 procent) op de een na hoogste plaats. De DAX-index van de beurs van Frankfurt kon door technische problemen pas laat in de ochtend worden opgemaakt en was toen 0,6 procent hoger. Grootste stijger hier was Infineon, met een koerswinst van ruim 4 procent.

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen een aardige winst behaald. De Nikkei-index ging met 209,36 punten omhoog tot 11.346,66, wat overeenkomt met een stijging van 1,9 procent.

De andere beurzen in Azië sloten allemaal positief. In Zuid-Korea eindigden de aandelenkoersen 0,8 procent in de plus.