Palestijnen 1

Het lijdt geen twijfel dat veel Palestijnen erg te lijden hebben van de Israëlische reactie op de zelfmoordaanslagen. Het grootste deel van de Verenigde Naties, de Arabische landen en Europa voorop, reageert buitengewoon dreigend naar Israël vanwege de toestand rondom de Palestijnen. Waar waren diezelfde Van Aartsen, Koffie Annan en andere zo medemenselijke politieke leiders toen de Palestijnen in oneindig veel ergere mate over de kling werden gejaagd. In Jordanië (door koning Hoessein) en in Libanon (door de Syriërs). Waar zijn ze bij de afgrijselijke massamoorden in Soedan, in Algerije, in Liberia en in al die andere landen, waar mensen zonder aanziens des persoons worden vermoord, en dan niet uit zelfverdediging zoals in het Midden-Oosten. Waarom wordt Israël het recht om zich te verdedigen ontzegd?

Het maakt op mij de indruk dat in Europa de 2000 jaar oude antisemitische houding zich weer legaal kan uiten met dezelfde technieken. De joden worden gedemoniseerd, ze krijgen weer overal de schuld van en de eerste tekenen van aanzetten tot pogroms zijn al weer zichtbaar. Het moge duidelijk zijn dat de meeste Europeanen zich niet interesseren voor het lot van de Palestijnen, of van de Koerden, of van de slachtoffers in Afghanistan, Afrika, Syrië, Iran, het Verre Oosten, etc. Nee, ze komen pas in het geweer als ze legaal hun antisemitische traditie kunnen voortzetten en deze gevoelens over de rug van de Palestijnen kunnen uiten in een anti-Israëljasje, getuige de selectieve demonstraties en de ingezonden brieven, ook in deze krant.

    • Drs. J.L. van Dijk