Overnamegevecht breekt los om grootste bakker in Europa

Rond de Duitse bakkersketen Kamps, de grootste bakkerijgroep in Europa, is een overnamegevecht ontstaan nadat Kamps gisteren een overnamebod van het Italiaanse pasta- en broodconcern Barilla had afgewezen.

Barilla heeft een bod van bijna 1,8 miljard euro uitgebracht op de bakkersketen, 12 euro in contanten per aandeel. Dat is 11,3 procent hoger dan de laatst genoteerde slotkoers van vrijdag. De handel in aandelen-Kamps werd gisteren stilgelegd. Analisten gaan ervan uit dat Barilla een nieuwe bod zal uitbrengen en mogelijk langs vijandige weg zal proberen de meerderheid in Kamps te bemachtigen.

Ongeveer 85 procent van de aandelen-Kamps zijn beursgenoteerd. Oprichter Heiner Kamps houdt een pakket van 8 procent, de overige stukken zijn in handen van andere directieleden. Officieel heeft Barilla iets meer dan 2 procent van de stukken in handen. Duitse analisten gaan er evenwel van uit dat Barilla in de afgelopen weken haar bezit in stilte heeft opgevoerd.

Het overnamegevecht heeft inmiddels de aandacht getrokken van de toezichthouder op de Duitse effectenhandel omdat de koers eind vorige week was opgeveerd. De ondernemingen probeerden tot eind vorige week achter gesloten deuren tot een vriendschappelijke transactie te komen.

Het familiebedrijf Barilla is de grootste pastafabrikant ter wereld en probeert al geruime tijd een groter aandeel van de Europese broodmarkt te verwerven. Barilla, eigenaar van onder andere het merk Wasa, moest in het verleden toezien hoe Kamps onder andere in Frankrijk bakkerijbedrijven voor haar neus wegkaapte. Om die overnames te financieren moest Kamps zich evenwel in de schulden steken en werd daardoor zelf een overnamekandidaat.

Barilla is niet beursgenoteerd en het 125-jaar oude bedrijf wordt geleid door de 44-jarige Guido Barilla. Vorig jaar werd een omzet van 2,4 miljard euro behaald, de helft met bakkerijproducten de andere helft met pasta, pastasauzen en ijs. Het resultaat voor afschrijvingen, rente en belastingen kwam op 107 miljoen euro. Barilla is de bekendste merknaam in Italië, bekender dan Fiat, Benetton of Armani.

De bakkerijgroep van Heiner Kamps heeft in de jaren negentig een razendsnelle expansie doorgemaakt. In 1992 bestond het bedrijf uit een bakkerijketen met 24 filialen in Düsseldorf en omgeving waar ongeveer 300 mensen werkten. Tien jaar later werken bij Kamps 15.000 mensen en exploiteert de onderneming duizenden filialen in elf Europese landen. In Nederland bezit Kamps de Bakker-Bart Food Group en de Quality Bakers. Kamps boekte vorig jaar een omzet van 1,7 miljard euro. Het resultaat voor afschrijvingen en belastingen kwam ook bij Kamps op 107 miljoen euro. Groot verschil met Barilla is de schuldenlast. Kamps heeft 770 miljoen euro schuld.

    • Michel Kerres