Overlevende crash liep winkel binnen

Van de 166 passagiers aan boord van de Chinese Boeing 767-200 die gisteren bij de Zuid-Koreaanse stad Pusan neerstortte, hebben vermoedelijk 38 mensen het ongeluk overleefd. Eerder was sprake van 54 overlevenden, maar een aantal van hen is overleden voordat zij medische hulp konden krijgen.

Volgens deskundigen is het zeer uitzonderlijk dat er toch nog zo'n grote groep is die het er levend heeft weten af te brengen. Een man hervond zijn bewustzijn al hangend aan de tak van een dennenboom, een ander wist op één schoen van de bergen naar beneden te strompelen. Hij meldde zich met bebloed gezicht bij de plaatselijke kruidenier. ,,De man kwam mijn winkel binnenstrompelen in een pak dat onder het bloed en het roet zat'', aldus Suh Eun-sook, de eigenaresse van de zaak. ,,Hij vroeg om een spiegel. Toen hij zijn gezicht zag, was hij stomverbaasd.'' Ook een vrouw die zeven maanden zwanger was, wist het toestel geheel ongedeerd en op eigen kracht te verlaten.

De meeste overlevenden zaten in het voorste deel van het vliegtuig, dat vermoedelijk is afgebroken van de rest. Het toestel kwam waarschijnlijk niet met de neus, maar juist als eerste met de staart in contact met de bergen.

De luchtvaartdeskundige Michael J. Dyment verklaarde tegenover The New York Times dat ,,de mensen het ongeluk konden overleven doordat het vliegtuig op een heel ongebruikelijke manier in stukken is gebroken, en wel zodanig dat een groep mensen geïsoleerd raakte in de romp van het vliegtuig, afgeschermd van de brandende kerosine.''

,,Veel overlevenden zijn gevonden in gebieden op grote afstand van het ongeluk, waar dichte naaldbossen groeien'', zo verklaarde Kang Jin-Kyo, een politieman die deel uitmaakte van het reddingsteam. De passagiers zijn de bossen ingeslingerd, waar hun val werd gebroken.

Onder de overlevenden bevindt zich ook de gezagvoerder, de 32-jarige Wu Xinlu. Uit delen van de gesprekken tussen Wu en de luchtverkeersleiding blijkt dat de piloot niet besefte dat het vliegtuig in gevaar was. Hij is bij bewustzijn, maar had vanmorgen nog geen verklaring afgegeven.