Karzai haalt oud-koning op

De Afghaanse interimleider Hamid Karzai is vanochtend met enkele ministers naar Rome vertrokken om de voormalige koning Zahir Shah op te halen, die daar sinds 1973 in ballingschap heeft gewoond.

Karzai en andere Afghaanse leiders hopen dat de oud-koning bij zijn terugkeer de rivaliserende etnische groepen in Afghanistan kan verenigen. ,,De mensen wachten op de terugkeer van de oude man. Het zal meehelpen vrede te brengen in het land'', aldus een woordvoerder van Karzai.

Volgens de woordvoerder zullen Karzai en Shah donderdag in Kabul aankomen. Shah moet in juni een speciale vergadering van leiders voorzitten, een loya jirga, die een nieuwe overgangsregering voor het land moet samenstellen. De ex-koning heeft zijn terugkeer herhaaldelijk uitgesteld wegens vermeende complotten om hem te vermoorden.

Vanaf donderdag zal een speciale politiemacht hem 24 uur per dag bewaken, met vijftig politiemensen binnen zijn residentie en honderd politiemensen daarbuiten. Zij zullen worden opgeleid door soldaten van de internationale vredesmacht.

Zeker vier Amerikaanse soldaten kwamen gisteren in Afghanistan om bij een explosie, toen zij vier oude raketten probeerden te ontmantelen, aldus functionarissen van het Pentagon. Ten minste één soldaat is gewond geraakt. Het aantal slachtoffers kan nog oplopen omdat enkele Amerikaanse soldaten worden vermist.

De oorzaak is niet bekend, maar met sabotage wordt geen rekening gehouden. ,,Het gaat niet om vijandig vuur'', aldus een woordvoerder van het Pentagon. Een groep van ongeveer tien Amerikaanse militairen was vier kilometer ten noorden van Kandahar bezig met het onschadelijk maken van niet-ontplofte raketten van de Talibaan, toen het vermoedelijke ongeluk gebeurde.

Het aantal Amerikanen dat in Afghanistan om het leven is gekomen sinds het begin van de operatie tegen de strijders van Al-Qaeda en de Taliban, lag tot gisteren op 32.