Kampioensteam tafeltennisclub De Treffers uiteen

Amper vijf weken na het winnen van de Europa Cup I is het vrouwenteam van tafeltennisvereniging De Treffers uit Klazienaveen uit elkaar gevallen. Het bestuur zette gisteren teammanager Hermans Friskes op straat, waarna trainer Hans Lingen besloot op te stappen. De speelsters hebben officieel nog geen besluit genomen, maar waarschijnlijk volgen de belangrijkste tafeltennissters dat voorbeeld.

Binnen De Treffers was de afgelopen weken een felle machtsstrijd gaande. Het clubbestuur vond dat het de greep op het eerste vrouwenteam volledig kwijtraakte. Zo wilde Friskes zijn speelsters voor de belangrijke wedstrijden enigszins afschermen, opdat ze zich optimaal konden voorbereiden. Dat zette weer kwaad bloed bij het bestuur, dat meende dat hierdoor sponsors en supporters zouden afhaken. ,,De afgelopen tijd was er leegloop van sponsors en leden'', zei voorzitter Hendrikus Velzing. ,,En terwijl wij ze wilden terugfluiten, wilde Friskes nòg meer macht.''

De voorzitter vond dat de teammanager niet bij de clubcultuur paste en zegde daarom diens contract op. Daarop trok ook trainer Lingen zijn conclusies. Het is onwaarschijnlijk dat de Chinese Ni Xia Lian, die vorige week in Zagreb de Europese titel veroverde, De Treffers trouw blijft. Ook lijkt het uitgesloten dat de Zweedse Asa Svensson, die Friskes voor volgend seizoen aantrok, nu nog naar Klazienaveen zal komen.

Lingen is er verbolgen over dat het bestuur zonder overleg Friskes heeft geslachtofferd. ,,Ze zijn volledig vergeten dat er in de afgelopen jaren door Friskes en mij een hecht team is neergezet'', zei Lingen. ,,Alhoewel we voorzitter Hendrikus Velzing de eer die hem wordt toegezwaaid van harte gunnen, schuilt de werkelijke oorzaak van het succes in de gewijzigde aanpak van het teammanagement. Als het bestuur denkt dat zonder enig overleg een van de belangrijkste mensen buitenspel kan worden gezet, dan geeft dat blijk van weinig inzicht en geen verstand van zaken.''

De wens van het kampioensteam om de triomf in het Europa Cup I-toernooi te prolongeren, is daarom in Klazienaveen na anderhalve maand al uit elkaar gespat. ,,Dit is diep treurig'', reageerde Friskes. ,,Blijkbaar heeft het bestuur ons als concurrentie gezien. Ze willen een sfeer van vrijheid, blijheid. Topsporters concentreren zich echter liever op het resultaat.''