Israël arresteert leider van Palestijnse intifada

Israëlische troepen hebben gisteren in Ramallah Marwan Barghouti gearresteerd, een van de belangrijkste leiders van de huidige Palestijnse volksopstand (intifada).

Palestijnse functionarissen hebben gewaarschuwd voor ,,ernstige consequenties'' als Barghouti iets zou overkomen. Volgens premier Sharon zal Barghouti, die door Israël voor veel van het Palestijnse geweld verantwoordelijk wordt gehouden, in Israël ,,zoals in elk democratisch land berecht en gevangen gezet worden''. De krant Ma'ariv meldde echter dat Sharon tegen medewerkers had gezegd dat hij liever had gehad dat hij Barghouti's ,,as in een urn had gekregen, zoals met de nazi-misdadiger Eichmann het geval was''.

Sharon heeft de Amerikaanse president Bush gisteren persoonlijk beloofd dat zijn leger zich binnen een week zal terugtrekken uit de Palestijnse steden Jenin en Nablus. In Jenin en Nablus heeft de zwaarste strijd plaatsgehad van het ruim twee weken oude Israëlische offensief op de Westelijke Jordaanoever. Het leger blijft voorlopig echter in Ramallah, waar het de Palestijnse leider Yasser Arafat in zijn hoofdkwartier geïsoleerd houdt, en Bethlehem, waar het sinds 2 april 200 Palestijnen belegert die hun toevlucht hebben gezocht in de Geboortekerk. Vannacht trokken Israëlische tanks en pantservoertuigen de stad Tulkarem weer binnen die zij een week geleden hadden ontruimd. Het ging om een beperkte operatie.

Bush verwelkomde Sharons belofte van de terugtrekking, die kwam in een telefoongesprek van een kwartier, als een ,,positieve ontwikkeling''. Tegelijk drong Bush er volgens zijn woordvoerder bij Sharon op aan ,,de menselijke dimensies in het oog te houden'' en ,,de omstandigheden van de mensen op de Westelijke Jordaanoever te verbeteren''. Er zijn veel berichten over honger en ondervoeding als gevolg van de Israëlische afsluitingen en blokkades op de Westelijke Jordaanoever, maar ook in de Gazastrook, dat in het huidige Israëlische offensief grotendeels ongemoeid is gelaten. De Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaf gisteren een speciale waarschuwing uit ten aanzien van de voedselsituatie, waarbij zij ook ernstige bezorgdheid uitte over grootscheepse vernietiging van de Palestijnse infrastructuur, waaronder opslagplaatsen, irrigatiesystemen en andere waterfaciliteiten.

Bush drong er bij Sharon ook op aan de crisis rondom de Geboortekerk op te lossen. Sharon zei vanochtend dat de Palestijnen in de kerk, onder wie volgens Israël terroristen, een compromis hadden verworpen waaronder zij zich zouden overgeven aan het leger, dat de gezochten onder hen zou laten berechten of in ballingschap sturen. Volgens Sharon hopen de Palestijnen dat de internationale publieke opinie in hun voordeel werkt. [Vervolg ISRAËL: pagina 5]

ISRAËL

Situatie in kerk steeds slechter

[Vervolg van pagina 1] De situatie in de kerk, waar ook tientallen geestelijken vastzitten, zou de laatste dagen ernstig zijn verslechterd. Het voedsel raakt op en in het kader van een psychologische oorlog laat het leger 's nachts via luidsprekers hard geluid en herhaalde oproepen tot overgave horen. Met toestemming van het leger verlieten vandaag twee Palestijnen die medische verzorging nodig hebben, de kerk.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zet zijn inspanningen voort om tot een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen te komen. Vandaag en morgen houdt hij besprekingen met onder anderen premier Sharon; morgen staat een nieuwe ontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat op het programma. Palestijnse functionarissen zeiden dat ze werken aan een gemeenschappelijke verklaring met de VS die een scherpe veroordeling van zelfmoordaanslagen omvat en een oproep aan Israël om zich terug te trekken uit bezet Palestijns gebied en die tot een staakt-het-vuren zou moeten leiden. Powell zei vanochtend dat hierbij ,,vooruitgang'' was geboekt.

Powell reageerde gisteren ook op Sharons idee van een internationale vredesconferentie. Volgens hem zou deze zich kunnen afspelen op het niveau van ministers en is de aanwezigheid van de Palestijnse leider Yasser Arafat niet strikt nodig. Sharon heeft gezegd dat Arafat niet mag deelnemen. Palestijnse leiders hebben het voorstel van de hand gewezen, tenzij Israël zich eerst uit bezet Palestijns gebied terugtrekt.

Powell zou morgen of overmorgen weer uit het gebied vertrekken. Amerikaanse functionarissen zouden de situatie echter van nabij blijven volgen.

Israël heeft het detentiekamp Ketziot in de Negevwoestijn heropend om een deel onder te brengen van de duizenden Palestijnen die tijdens het offensief op de Westelijke Jordaanoever zijn gearresteerd, aldus een militaire zegsman. Eerder hadden mensenrechtenorganisaties al hiervan melding gemaakt. Het kamp staat bij de Palestijnen bekend als Ansar II, naar de beruchte Ansargevangenis in de toenmalige Israëlische veiligheidszone in Zuid-Libanon. Duizenden Palestijnen werden in de tenten van Ketziot, heet in de zomer en koud in de winter, vastgehouden tijdens de eerste intifadah tegen Israël, van 1987 tot 1993.

In totaal waren tot gisterochtend 4.258 Palestijnen aangehouden, aldus het leger, van wie 387 bekend stonden als verdachten van terrorisme. Tegen de rest ontstond tijdens verhoor verdenking. In totaal blijven 1.200 mannen in hechtenis, aldus Israëlische bronnen, de rest wordt in groepjes vrijgelaten.

barghouti: pagina 5

www.nrc.nl:

dossier Midden-Oosten