IJshockeyteam lijdt tweede nederlaag op WK B-landen

Het Nederlands ijshockeyteam heeft gisteren op het wereldkampioenschap voor B-landen in Eindhoven met 4-2 verloren van Frankrijk. Daardoor heeft de ploeg van bondscoach Manfred Wolf na twee duels nog steeds nul punten.

Voor Nederland was de uitslag tegen Frankrijk eigenlijk van secundair belang. Het doel van Wolf is het voorkomen van degradatie en daarvoor zal het nationale team juist in de laatste twee wedstrijden, tegen Kroatië en Zuid-Korea, punten moeten halen om bij de beste vier te eindigen. Dat is voldoende om de degradatie naar de C-poule te ontlopen.

De Nederlandse ijshockeyers konden dus vrijuit spelen en gaven Frankrijk, nog deelnemer aan de recente Olympische Spelen van Salt Lake City, twee periodes goed partij. Ze kwamen de eerste periode zonder kleerscheuren door. In de dertiende minuut van de tweede periode buitte Frankrijk echter zijn surplus aan techniek uit en maakte Bachet 1-0.

In de daaropvolgende fase leek het Nederlands team ten onder te gaan. Erik Landman kon alleen met een grove charge een tweede tegendoelpunt voorkomen en moest daarvoor tien minuten vanaf de kant toekijken. ,,Tot die fase stonden we veel onder druk, maar gaven we weinig kansen weg'', analyseerde Wolf achteraf. ,,In de tweede periode liepen we echter op een domme manier tegen strafminuten aan. Daardoor kregen we niet alleen een doelpunt tegen maar verloren we ook veel kracht. Dat brak ons in de laatste periode op.''

Omdat de Fransen diverse kansen verprutsten, mocht Nederland lang hopen op een stuntje. In de derde periode maakte Frankrijk echter snel een einde aan alle illusies. Binnen zes minuten werd doelman Nijland driemaal gepasseerd en was de wedstrijd definitief beslist.

De Fransen vonden het daarna wel goed en lieten het tempo zakken. Dankzij Simon de Wit en veteraan Dave Livingston kwam de spanning weer enigszins terug in de wedstrijd, maar verder liet het Franse team het niet komen.

Nederland verloor eerder met dezelfde cijfers van Kazachstan en speelt morgen in Eindhoven tegen Wit-Rusland, halvefinalist op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Bondscoach Wolf kan overigens de rest van het toernooi geen beroep doen op Chris Brant. Tijdens het eerste duel met Kazachstan liep hij bij een botsing drie gebroken ribben op.