Hirst laat zijn eigen adem zien

De Britse beeldend kunstenaar Damien Hirst is in zijn werkplaats in Cotswolds begonnen aan de bouw van een manshoog beeldhouwwerk, dat op milieuvriendelijke wijze zijn eigen productie van het giftige koolstofdioxide CO2 moet symboliseren.

Het wordt een enorm, vierkant bouwsel van lege CO2-bussen van elk zo'n 1,80 meter hoog, die door Hirst in ijzeren kooien rond een lege `binnenplaats' worden geplaatst. In één kooi passen zo'n twee weken van Hirsts jaarlijkse CO2-productie, die volgens de kunstenaar 15 ton bedraagt. In die berekening is alles wat hij doet inbegrepen, van het koken van een ketel water tot het nemen van een vliegtuig. ,,Het leek me een goed idee om iets te maken dat je eigen milieuverontreiniging zichtbaar maakt'', aldus Hirst. ,,Anders bijft het bij cijfers op papier.''

Het kunstwerk zal worden gebruikt in een campagne van milieu-actiegroep Future Forests, waar Hirst sinds een paar jaar bij betrokken is. Future Forrests vraagt aandacht voor het broeikaseffect en voor de schadelijke gevolgen van uitlaatgassen, en spoort bedrijven en bekende mensen aan om nieuwe bossen te planten. Ook Hirst laat bossen aanleggen, in Dumfries en Galloway.

Damien Hirst (1965) is een van de bekendste vertegenwoordigers van de Young British Artists, een groep kunstenaars waar ook Tracy Emin en Sam Taylor-Wood deel van uitmaken. Hirst zorgde al een paar keer voor grote opschudding in de kunstwereld. Hij exposeerde dierencarcassen van onder meer een haai en een gehalveerde koe op sterk water, en maakte installaties van apothekerskasten vol dozen en pillen. Het CO2-kunstwerk, dat in voltooide staat meer dan 40 ton zal wegen, is het grootste dat hij ooit gemaakt heeft.