Ferdinand Piëch en Bernd Pischetsrieder

De gaande en komende topman van het Volkswagen-concern, Ferdinand Piëch en Bernd Pischetsrieder, arriveerden gisteren in een wel heel bijzondere wagen bij het Hamburgse hotel `Vier Jahreszeiten' voor het bijwonen van de algemene aandeelhoudersvergadering van VW vandaag in de Noord-Duitse stad.

Piëch, die vandaag officieel afscheid neemt als voorzitter van het VW-concern – hij wordt president-commissaris – bestuurde een zogeheten `1 liter auto' van VW. Een wagen die op 1 liter brandstof 100 kilometer kan afleggen. Het VW-duo reed de 230 kilometer lange rit van Wolfsburg naar Hamburg met een gemiddelde snelheid van 75 kilometer per uur. Na de drie uur durende rit was er uit de brandstoftank van 6,5 liter slechts 2,1 liter dieselbenzine verbruikt.

Ondanks de slechte weersomstandigheden werd de afstand daardoor afgelegd met 0,89 liter dieselolie per 100 kilometer.

Er is wekenlang 24 uur per dag gereden en getest met het prototype waarvan nog niet duidelijk is of het ook daadwerkelijk in productie zal worden genomen. Wegens het voor het concept vereiste, zeer geringe frontale oppervlak, is door VW gekozen voor een zeer smalle en vlakke carrosserievorm. De carrosserie van de 3,65 meter lange, slechts 1,25 meter brede en iets meer dan 1 meter vlakke auto, is gemaakt van een koolstofvezelcomposiet. Om gewicht te besparen was de auto niet gelakt. (Foto Reuters)