EU wil Arafat bij overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie vinden een conferentie over het Midden-Oosten ,,ondenkbaar'' als daarbij niet de Palestijnse leider Yasser Arafat aanwezig is. De EU wil zelf ook aan tafel zitten. Dat zei de Spaanse minister Josep Piqué gisteravond na afloop van EU-overleg.

De EU-ministers zeiden weinig te zien in een conferentie zoals die is voorgesteld door de Israëlische premier Ariel Sharon. Zo waarschuwde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, dat een conferentie pas kan plaatshebben nadat de Israëlische militairen zijn teruggetrokken uit de Palestijnse gebieden.

De EU geeft onvoorwaardelijke steun uit aan de missie van de Amerikaanse minister Colin Powell. ,,Dit heeft de hoogste prioriteit'', zei minister Jozias van Aartsen. Powell heeft echter de mogelijkheid van een conferentie over het Midden-Oosten zonder Arafat genoemd.

De EU-ministers vermeden gisteren over plannen voor het Midden-Oosten te praten. De Duitse minister Joschka Fischer, die een uitgewerkt plan op zak had, degradeerde dit zelf tot een discussiestuk waarover ook later gesproken kon worden. De verdeeldheid van de EU bleek gisteren nog eens bij de Commissie voor Mensenrechten van de Verenigde Naties in Genève. Van de EU-leden van deze commissie stemden Groot-Brittannië en Duitsland tegen een resolutie waarin Israël werd veroordeeld wegens het ,,massaal doden'' van Palestijnen. Oostenrijk, België, Spanje, Frankrijk, Portugal en Zweden stemden voor, en Italië onthield zich. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, is de resolutie ,,onevenwichtig'' omdat er geen veroordeling van terrorisme in stond.

De sfeer in de betrekkingen tussen de EU en Israël bereikte gisteren korte tijd een dieptepunt, na persberichten dat de Israëlische premier Sharon zijn ministers had meegedeeld nooit meer te willen praten met Javier Solana, de EU-coördinator voor het buitenlands beleid. Solana heeft Sharon eerder beledigd door te zeggen dat een nieuwe generatie leiders in het Midden-Oosten nodig is. Sharon had daarna op zijn beurt geweigerd een EU-missie bestaande uit de Spaanse minister Piqué en Solana te ontvangen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft in een telefoongesprek met Solana gisteren verzekerd dat er sprake was van een misverstand. Sharon zou gesprekken met de EU-vertegenwoordiger niet uitsluiten. Piqué haalde uit naar Sharon door te zeggen dat de Israëlische premier ,,uiteindelijk alleen komt te zitten'' wanneer hij alleen mensen wil ontmoeten die het met hem eens zijn.

De EU-ministers besloten gisteren om niet te voldoen aan de wens van het Europees Parlement om spoedoverleg met Israël te houden. Ze vinden het voldoende om Peres volgende week te spreken op een bijeenkomst in Valencia van de EU met de landen van het Middellandse Zeegebied. De meeste Arabische landen zullen zich daar waarschijnlijk niet op ministersniveau laten vertegenwoordigen.