Demonstranten voorgeleid

Het openbaar ministerie in Amsterdam zou vandaag negen demonstranten voorgeleiden voor de officier van justitie wegens geweldpleging tijdens de demonstratie van afgelopen zaterdag tegen het optreden van Israël tegen de Palestijnen. Van de verdachten zijn er acht minderjarig.

Tijdens de demonstratie `Stop de oorlog tegen de Palestijnen' zijn in totaal twintig mensen aangehouden. Een aantal van hen is naar huis gestuurd met een dagvaarding. Ze zullen later moeten voorkomen wegens vernielingen, plundering en brandstichting.

De manifestatie, waaraan volgens de politie zeker 10.000 mensen deelnamen, verliep over het algemeen vreedzaam.

Alleen een paar honderd raddraaiers, die vooraan in de stoet liepen, waren uit op rellen. Zij vernielden winkelruiten, vertrapten fietsen en gooiden met stenen en stokken naar de politie. Op de Dam, waar de tocht eindigde, voerde de Mobiele Eenheid enkele charges uit.

Bij het Meldpunt discriminatie Amsterdam zijn elf klachten binnengekomen van mensen die zich hebben gestoord aan antisemitische uitlatingen van demonstranten. Vooral het schilderen van hakenkruisen op de Dam is bij veel Amsterdammers slecht gevallen. Het Meldpunt zal de klachten bespreken met justitie.

Volgens Jessica Silversmith van het meldpunt is het ,,goedkope retoriek'', om zoals nu door sommige organisatoren van de demonstratie wordt gedaan, kritiek te leveren op het handelen van de politie. Die zou te gretig hebben ingegrepen toen raddraaiers de vlag van Israël begonnen te verbranden.

,,Er liepen onder de demonstranten een aantal ongeleide projectielen rond die niet in de hand waren te houden'', aldus Jessica Silversmith.