Cabaretprijs naar twee Vlamingen

Voor het eerst in het vijftienjarig bestaan van het Amsterdams Kleinkunst Festival kwam de Publieksprijs in handen van twee Belgische cabaretiers.

Het Vlaamse cabaretduo Gino Sancti heeft gisteravond op het Amsterdams Kleinkunst Festival zowel de Wim Sonneveldprijs als de Publieksprijs gewonnen. Het Gentse duo, bestaande uit Frank van Erum en Han Coucke, overtuigde de jury met de show Niet op de openbare weg strooien, over twee broers en hun overleden moeder. De jury roemde het ,,meesterlijke taalgebruik'' van de twee en het ,,goede musiceren, met een prachtig pianotoucher''. Het is voor het eerst in het vijftienjarig bestaan van het concours voor beginnende cabaretiers dat de prijs naar twee Belgen gaat.

Coucke en Van Erum weken volgens de jury af van de andere finalisten door hun verzorgde presentatie, taal en muziek, en hun coherente ,,toneelmatig'' programma. Na een felle ,,strontmonoloog'' volgde het gevoelige lied Lieg nu nog één keer tegen mij, over een zoon die zijn stervend moeder toespreekt. Dit werd onderbroken door een liedje over een overreden huisdier: ,,Lief plat hondje/ Met je maagje hier en je alvleesklier daar.'' Hoogtepunt was het moment dat de twee broers zittend in een kist op volle zee de as van hun moeder opsnuiven, ,,om een bijna-doodervaring te krijgen''.

De vakjury, bestaande uit Willem van Beusekom, Kick van der Veer, Lars Boom, Nel Oskam en Nard Reijnders, was zeer te spreken over het niveau van de finale. De drie finalisten stonden volgens de jury ieder voor een belangrijke stroming in het cabaret. De winnaars maken ,,theatraal cabaret''. Het jonge Amsterdamse trio Zuig maakt ,,zap-cabaret à la Rooyackers, Kamps en Kamps'', met een snel, melig, weinig samenhangend programma, waarin de drie de kont ontbloten en elkaar in het gelaat spuwen. De Brabander Harmsen maakt ,,geëngageerd cabaret'' over racisme, met een lange tirade tegen Brabanders, die plotseling overgaat in en aanval op Marokkanen en een hekellied op zanger-politicus Henk Westbroek.

Het concours van het Kleinkunstfestival is samen met het Leids Cabaret Festival en het Rotterdamse Cameretten, toonaangevend op het gebied van nieuw cabaret. Winnaars zijn vaak verzekerd van een professionele carrière. Om het vijftienjarig bestaan van het festival te vieren, is er een speciaal programma met oud-winnaars van de talentenjacht, onder wie Thomas Acda, De Vliegende Panters en Maarten van Roozendaal. Voorts is er een avond met nieuwe liederen over Amsterdam, een avond met ,,De gevaarlijke gasten van Bob Fosko''. Begin juni besluit het festival met een theaterbewerking van de legendarische tv-serie 't Schaep met de 5 Pooten, met de bekende liedjes van Eli Asser en Harry Bannink.

Amsterdam Kleinkunst Festival t/m 6 juni. Inl. 020-428 9690

of www.xs4all.nl/ ~ akf