Bonus 250.000 euro bij wereldrecord

De organisatie van de marathon van Rotterdam keert een bonus van 250.000 euro uit aan de atleet die komende zondag in de 22e editie een beste wereldtijd loopt.

Bij de mannen staat het record sinds afgelopen weekeinde op 2.05.38, in Londen gelopen door de tot Amerikaan genaturaliseerde Marokkaan Khalid Khannouchi. De Keniaanse Catherina Ndereba is recordhoudster bij de vrouwen. Ze liep vorig jaar in Chicago 2.18.47.

Rotterdam heeft op het laatste moment nog de Marokkaan Abdesselam Serrokh aangetrokken. Hij heeft een persoonlijk record van 2.08.59 staan. Voor Robert Smits, Jeroen van Damme, Aiduna Aitnafa en Hugo van den Broek, de vier Nederlandse mannen die de teamlimiet (2.14.00) voor de EK in München willen lopen, is een extra `haas' ingehuurd. Naast Kamiel Maase zal Koen Raymaeckers de groep uit de wind houden. Raymaeckers won vorig jaar tijdens de EK onder 23 jaar zilver op de de 10 kilometer.

Rodgers Rop won gisteren de marathon van Boston. De Keniaan liep de 42,195 kilometer in 2 uur 9 minuten en 2 seconden. Hij bleef zijn landgenoot Christopher Cheboiboch drie seconden voor. Bij de vrouwen won de Keniaanse Margaret Okayo, in 2.20.42. Dat was een verbetering van het parcoursrecord van de Duitse Uta Pippig (1994) met ruim een minuut. Okayo, in november ook al winnares in New York, was een halve minuut sneller dan haar landgenote Catherine Ndereba, houdster van het officieuze wereldrecord. Okayo verdiende met die prestatie evenals Rop 90.000 euro.