Bin Laden weer te zien op videoband

Osama bin Laden, de Arabische leider van het terreurnetwerk Al-Qaeda, is gisteren voor het eerst sinds lange tijd voor de buitenwereld te zien geweest op een ongedateerde videotape, die werd uitgezonden door het televisiestation Al-Jazira in Qatar. Bin Laden zit op de tape grotendeels zwijgend op een grasveldje naast zijn medewerker Ayman Al-Zawahri, die de aanslagen van 11 september op de Verenigde Staten prijst als een ,,grootse overwinning''.

Onduidelijk is wanneer de opname is gemaakt, waardoor eveneens onduidelijk blijft of Bin Laden nog in leven is na de Amerikaanse aanval op Afghanistan. Een woordvoerder van Al-Jazira zei dat de tape ,,oud'' was, maar klaarblijkelijk is de band niet eerder uitgezonden. Op de band zegt Al-Zawahri over de daders van de aanslagen: ,,Die negentien broeders die erop uit trokken en hun leven opofferden voor God, werden met deze overwinning beloond. Dit is een grootse overwinning, die in feite werd behaald door de Almachtige God en niet dankzij onze vaardigheid of superioriteit.''

De videotape bevat ook een opname van de Saoediër Ahmed Alghamdi, die beschouwd wordt als een van de negentien kapers van de vliegtuigen die gebruikt werden voor de aanslagen op 11 september. ,,Het is hoog tijd dat we de Amerikanen in hun eigen land vermoorden. Heer, ik beschouw mezelf als een martelaar voor u, dus beschouw me als zodanig'', aldus Alghamdi.

Volgens Al-Jazira is deze boodschap zes maanden voor de aanslagen opgenomen in de Afghaanse stad Kandahar. De montage, waarop ook de aanslag in New York te zien is, is van recentere aard. Al-Jazira zal de volledige band donderdag uitzenden. Het Pentagon heeft de band volgens minister van Defensie Rumsfeld inmiddels gezien.