Bedrijfsleven redt TOP Oss van ondergang

Het gevaar van een faillissement bij eerstedivisieclub TOP Oss is voorlopig afgewend. Twintig bedrijven hebben zich gisteren garant gesteld voor de schuld van zo'n 400.000 euro van de club uit Oss.

Vrijdag nog kondigde voorzitter Paul Lansaat van TOP Oss aan dat er surseance van betaling zou worden aangevraagd. De mededeling werd `s middags ook overgebracht aan de KNVB. TOP Oss zou alleen de competitie nog uitspelen en zich dan terugtrekken uit het profvoetbal. Twee uur later meldde voorzitter Lansaat aan de voetbalbond in Zeist dat de club waarschijnlijk toch kon blijven voortbestaan.

Een vertegenwoordiger van het bedrijfsleven in Oss had intussen een signaal afgegeven dat er alsnog geldschieters bereid waren de voetbalclub in nood bij te staan. ,,We dachten dat het einde verhaal was, de opluchting is nu groot'', verwoordde gisteren manager algemene zaken Herman Teeuwen het goede gevoel binnen de vereniging. ,,Ik heb er vertrouwen in dat er weer centjes binnen zullen komen.'' Onder de bedrijven die te hulp zijn geschoten, bevinden zich enkele crediteuren die afzien van hun schuldeis.

TOP Oss zal nu waarschijnlijk in aanmerking komen voor een nieuwe licentie. Alle clubs in het betaalde voetbal hebben daartoe vorige week maandag hun gegevens van de financiële huishouding moeten inleveren bij de KNVB. De absolute deadline is half juni. Dan dienen alle clubs te hebben aangetoond dat hun liquiditeitspositie voor het nieuwe seizoen in orde is.

De licentiecommissie van de bond stelt strengere voorwaarden om te voorkomen dat clubs zich te diep in de schulden steken. Zo moet een eventuele betalingsachterstand aan het pensioenfonds CFK zijn weggewerkt. Veel clubs werken koortsachtig aan de afbetaling van hun schulden aan het fonds.

TOP Oss speelde met een begroting van 1.7 miljoen euro tot nog toe betaald voetbal in de marge. Sinds 1991 speelt de club in het betaalde voetbal. Het gemiddelde salaris van de contractspelers is ongeveer 25.000 euro per jaar, terwijl sommige clubs in eerste divisie 250.000 euro uitbetalen. De spelers van TOP Oss moesten tussen twee trainingen door hun tenues uittrekken om ze af te geven aan de wasvrouw omdat er geen geld was voor een tweede, schone set.