Banken dicht na valse melding 13-jarige jongen

Een aantal banken in Washington is gisteren enkele uren ontruimd geweest na een waarschuwing van de FBI voor een bomaanslag. De bommelding, die vals bleek te zijn, was afkomstig van een 13-jarige Nederlandse jongen, zo heeft het openbaar ministerie bevestigd.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie ontving zondag een anoniem telefoontje dat maandagmiddag om 12.00 uur bij een bank in het centrum van Washington een bom zou ontploffen. De FBI nam die melding serieus omdat de beller gedetailleerde informatie wist te verschaffen over de doelen van de aanslag en de soort explosieven die daarvoor gebruikt zou worden.

De banken Citibank, SunTrust, Bank of America, Eagle Bank, First Union en Riggs besloten daarop hun kantoren in Washington te sluiten. Het ging om tientallen bankfilialen. Enkele kantoren zijn de hele dag dicht gebleven, andere gingen na enkele uren weer open. Het bancaire verkeer heeft geen hinder van de ontruimingen ondervonden. De geldautomaten van de betrokken banken bleven in bedrijf.

De Nederlandse politie heeft de jongen gevonden door zijn telefoonnummer te traceren. Hij belde met een mobiele telefoon via een centrale in Canada. Justitie heeft de jongen inmiddels gesproken. Hij heeft bekend. Het telefoontje was bedoeld als grap. Het OM wil niet zeggen waar de jongen woont. Ook is nog onbekend welke gevolgen het telefoontje voor hem hebben.