Agenten veroordeeld na dood asielzoeker

Drie Oostenrijkse politieagenten zijn gisteren door de rechter schuldig bevonden aan de dood van een Nigeriaanse asielzoeker. De drie, die `dood door schuld' na foltering ten laste was gelegd, zijn veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf.

De 25-jarige Marcus Omofuma overleed op 1 mei 1999 tijdens zijn uitzetting. Na twee mislukte uitzettingspogingen werd hij door drie agenten begeleid op weg naar Sofia, vanwaar hij zou doorvliegen naar Nigeria. Omofuma maakte tijdens de uitzetting zo veel lawaai dat hij werd vastgebonden en zijn mond met tape werd dichtgeplakt.

Hij bleef echter rumoerig, waarop inzittenden van het vliegtuig – onder wie verschillende Nederlanders – protesteerden tegen de manier waarop hij werd behandeld. De agenten reageerden door nog meer tape te gebruiken, waarna Omofuma gestikt is. De maximum straf voor dood door schuld is drie jaar onvoorwaardelijk. De rechter verklaarde de relatief lichte straf uit het feit dat de drie niet de opzet hadden gehad om het slachtoffer te mishandelen. Bovendien droeg Omofuma zelf voor een deel schuld door zich zo hardnekkig tegen zijn uitzetting te verzetten.

Na de dood van Omofuma is er in Oostenrijk een debat geweest over de uitzettingspraktijk. Uitgeprocedeerde asielzoekers worden alleen nog begeleid door speciaal opgeleide agenten.

Namens de dochter van Omofuma is een proces gewonnen tegen de rechts-populistische FPÖ-topman Haider. Die vroeg zich destijds af wat ,,deze drugshandelaar onze kinderen niet allemaal heeft aangedaan''. Haider moet zijn uitlating herroepen en de proceskosten betalen.