Aernout Mik wint Heinekenprijs voor kunst

De Nederlandse kunstenaar Aernout Mik heeft de internationale Heinekenprijs voor de Kunst gewonnen. De prijs is een van de vijf onderscheidingen op het gebied van wetenschap en kunst die om het jaar worden toegekend. Mik krijgt de prijs, een bedrag van 50.000 euro, voor zijn gehele oeuvre van installaties waarin hij het medium video gebruikt in combinatie met andere artistieke middelen.

De Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica 2002 gaat naar prof. Roger Y. Tsien. De aan de Universiteit van Californië verbonden geleerde krijgt de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van methoden waarmee, door toevoeging van kleuren, processen tussen cellen zichtbaar kunnen worden gemaakt. Prof. Dennis J. Selkoe van de Amerikaanse Harvard Medical School in Boston krijgt de Heinekenprijs voor de Geneeskunde voor zijn inbreng in de ontwikkeling van moleculair onderzoek naar hersenziekten. De prijs voor Historische Wetenschap is toegekend aan de prof. Heinz Schilling van de Berlijnse Humboldt Universiteit voor zijn onderzoek naar Europese geschiedenis in de tijd van de reformatie. Prof. Lonny G. Thompson van de Ohio State University in de VS heeft de Heinekenprijs voor Milieuwetenschappen gewonnen voor zijn onderzoek naar ijskernen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen selecteert de wetenschappelijke winnaars. De prijzen worden op 24 september uitgereikt in de Beurs van Berlage in Amsterdam.