Voortbestaan van UPC onzeker

De accountant van het telecombedrijf UPC heeft ,,substantiële twijfel'' geuit over het voortbestaan van de onderneming. UPC zelf spreekt ook over een mogelijk faillissement. Het nettoverlies van de aanbieder van internet en tv via de kabel is vorig jaar verdubbeld tot 4,4 miljard euro.

Slaagt het telecombedrijf er niet in om zijn schuld van 7,5 miljard euro te saneren, dan dreigt een bankroet, zo waarschuwt UPC in stukken die bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC zijn gedeponeerd. Op dit moment onderhandelt UPC met banken en obligatiehouders over kwijtschelding van schulden in ruil voor nieuw uit te geven aandelen.

De beurskoers van het telecombedrijf daalde vanochtend met een derde tot tien eurocent.

Een eventueel bankroet heeft naar verwachting geen invloed op de doorgifte van televisiekanalen door de grootste kabelexploitant van Nederland. Er bestaan genoeg geïnteresseerde partijen die het uitgebreide kabelnetwerk van UPC willen overnemen. Het bedrijf telt circa 10.000 werknemers. De vakbonden hebben bezorgd gereageerd op de jongste cijfers.

Accountant Arthur Andersen plaatste voor het eerst een kanttekening bij de jaarcijfers van UPC. ,,Het bedrijf heeft terugkerende operationele verliezen geleden en heeft een vermogenstekort dat substantiële twijfel doet rijzen aan zijn levensvatbaarheid'', aldus de controleur van de boeken.

De omzet over 2001 bedroeg 1,4 miljard euro, wat overeenkomt met eerder gegeven cijfers. Begin april kwam UPC al met ongecontroleerde en onvolledige cijfers. De bekendmaking van het nettoverlies werd uitgesteld wegens een verschil van mening met Andersen over de manier van boekhouden.

Het nettoverlies in het vierde kwartaal verviervoudigde tot 2,05 miljard euro. Het hoge nettoverlies is volgens UPC vooral te wijten aan eenmalige lasten als reorganisatiekosten en afschrijvingen.

faillissement: pagina 11