Vliegtuig tegen berg: 54 overlevenden

Een Chinees passagiersvliegtuig met 166 mensen aan boord is vanmorgen in Zuid-Korea neergestort. Volgens een Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris hebben zeker 54 mensen de ramp overleefd.

De Boeing 767 was vanuit de Chinese hoofdstad Peking op weg naar de Zuid-Koreaanse stad Pusan, toen het vliegtuig tegen de bergen nabij Pusan vloog. Het toestel kwam neer in de buurt van een woonwijk. Het ongeluk gebeurde onder slechte weersomstandigheden, met hevige regenval en dichte mist.

Aan boord van vlucht CA-129 bevonden zich 135 Koreanen, dertig Chinezen en een Oezbeek, aldus het officiële Chinese persbureau Xinhua. De zeker 54 overlevenden zijn opgenomen in ziekenhuizen in Pusan. Een aantal van hen verkeert in levensgevaar. Of er op de grond slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.

Het nationale Koreaanse persbureau Yonhap heeft gemeld dat de luchtverkeersleiding het toestel toestemming had gegeven om te landen, maar dat het de piloot verzocht om de landingsbaan vanaf de andere kant te mogen benaderen in verband met een sterke tegenwind. Het vliegtuig vloog tegen een berg toen het in een halve cirkel naar de andere kant van het vliegveld wilde draaien, aldus Yonhap. De zwarte doos met vluchtgegevens is inmiddels gevonden.

Een van de overlevenden, de Koreaan Kim Mun-hak, verklaarde op een Koreaanse nieuwszender dat kort voordat het vliegtuig neerstortte de passagiers was gevraagd om hun veiligheidsriemen vast te maken. ,,Het vliegtuig stortte met een enorm lawaai neer, het lukte me om uit het vliegtuig te komen, toen zag ik dikke rook en een vuurzee'', aldus Kim.

Het is het eerste dodelijke ongeval in de geschiedenis van de Chinese nationale luchtvaartmaatschappij Air China, die in 1988 werd opgericht. Volgens het kantoor van Boeing in Peking is het toestel dat vandaag is neergestort 17 jaar oud. Volgens luchtvaartspecialisten kan een Boeing normaal 25 tot 30 jaar dienst doen.

Het ongeluk komt zes weken voordat het WK-voetbal in Zuid-Korea en Japan begint. Voor dit evenement worden zo'n 60.000 Chinese voetbalfans verwacht, die grotendeels met toestellen van Air China zullen worden ingevlogen.