Verdachten mogelijk naar Den Haag

Twee van oorlogsmisdaden verdachte oud-medewerkers van Slobodan Miloševic overwegen zich bij het Joegoslavië-tribunaal te melden nu Joegoslavië de wet op samenwerking met dat hof heeft aangenomen.

Dragoljub Ojdanic – stafchef van het Joegoslavische leger tijdens de Kosovo-oorlog en later minister van defensie – verklaarde dit weekeinde zich te willen overgeven.

Een andere verdachte, de Joegoslavische oud-vice-premier Nikola Šainovic, zou hetzelfde overwegen. Volgens Servische media hebben Šainovic' advocaten contact gezocht met autoriteiten om te praten over eventuele garanties.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Vlajko Stojiljkovic, die ook wordt gezocht voor oorlogsmisdaden en die zichzelf donderdag op de trappen van het federale parlement in de Servische hoofdstad Belgrado door het hoofd schoot, overleed zaterdag aan zijn verwondingen. De Servische Socialistische Partij (SPS), die Stojiljkovic in het Joegoslavische parlement vertegenwoordigde, noemde na het overlijden de oud-minister ,,het eerste slachtoffer in de jacht op Servische partriotten en helden uit de oorlog tegen de NAVO-agressie en Albanese terroristen in Kosovo''.

Stojiljkovic werd tegelijk met Miloševic, Ojdanic, Šainovic en de Servische president Milan Milutinovic door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden in Kosovo, in 1999. Miloševic is reeds in Den Haag.

Generaal Ojdanic was duidelijk in zijn voornemen zich over te geven. Tegen het in Frankfurt gevestigde Servische blad Vesti zei hij: ,,Mijn verschijning voor het tribunaal is gevraagd door mijn staat en mijn volk, op dezelfde manier als zij mij hebben gevraagd mijn land te verdedigen tegen de agressie.'' Met agressie doelt Ojdanic op de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in het voorjaar van 1999. Volgens eigen zeggen zal Ojdanic zich niet onttrekken aan berechting door het tribunaal. ,,Ze kunnen me direct arresteren maar er is geen noodzaak want ik zal niet wegrennen of mij verbergen.''

Dat Ojdanic en Šainovic zich nu willen overgeven heeft alles te maken met de uitleveringswet die afgelopen donderdag door het federale parlement is aangenomen. Deze wet maakt de uitlevering van alle door het tribunaal aangeklaagde verdachten – Joegoslaven en anderen die zich op Joegoslavisch grondgebied bevinden – onvermijdelijk. Het gaat in totaal om ongeveer twintig verdachten.

Over de uitleveringswet hebben Joegoslavische politici meer dan een jaar geruzied.