Column

Supporter

Mijn aardige neef mocht gisteren hockeyen in het Amsterdamse Bos en mijn zoon en ik gingen kijken. Mijn aardige neef won. Vet en verdiend. Het was waterkoud en we kleumden ons door de wedstrijd. Het leuke van een potje hockey kijken is dat er geen agressie bij komt. Geen Jodengeroep en geen scheidsrechter, die voor tyfusteringkankerhondenlul wordt uit gemaakt. Mijn oog viel op een soort container, waarop een vriendelijke meneer met een videocamera stond. Camera is in dit geval een iets te groot woord. Gewoon zo'n digitaal vakantievideocameraatje met uitklapschermpje.

,,Zijn zoon speelt voor het eerst mee?'', informeerde ik bij iemand van de club.

,,Nee, hij legt de strafcorners vast!''

De strafcorner is een belangrijk hockeywapen en daarmee kan je eindeloos variëren. De videomeneer neemt de corner op en de coach gaat de beelden thuis uitpluizen. Zo wordt de corner geperfectioneerd. Aandoenlijke functie. Videovader. Door de week een serieuze verkoopleider of afdelingchef en zondags bibberend op een container achter het doel. Iedere club heeft een videovader. Ook de allersufste club in de allerlaagste klasse. Mama bardienst en papa camera. Vanavond gaan een paar honderd trainers samen met hun assistent na het eten strafcornerbeelden van dit weekend bekijken. Maar ik denk toch ook wel wat oude beelden van voor de winterstop. Wat is er verbeterd? En wat juist niet?

Op de club van mijn neef is de container er niet apart voor neergezet. De container is gewoon een mazzeltje. Veel videovaders in de provincie doen het met een klein aluminium keukentrapje. Zondagochtend, villawijk, chique vader legt het keukentrapje in de stationcar. Op naar Kampong!

Je hebt natuurlijk ook al de eerste videoverwondingen. Vaders die van het trapje zijn gelazerd of per ongeluk omgedonderd door juichend publiek. Toch nog een topsportblessure op je oude dag.

Ik ben geen clubman, integendeel zelfs, maar als ik het was werd ik de videovader van de club. Niet voor lang, want men had niks aan mijn beelden. Uitsluitend mooie bomen, prachtige vrouwen, dartele meisjes en spelende honden.