Smørrebrød

Elf jaar wonen ze in de straat, de Deense buurvrouw met haar Nederlandse man, die ze in Engeland ontmoette. Nu ze twee kinderen hebben, eten ze altijd aan tafel. Door de week hoofdgerecht met een toetje, in het weekend drie gangen met invloeden uit de landen waar ze gewoond heeft.

Lichter bereid dan wat Denen gewoon zijn. Die zijn namelijk kwistig met boter, room en crème fraîche. In de jus vaak een scheut room. In Denemarken verschijnt op bijeenkomsten en feesten smørrebrød op tafel: beboterd brood. Daar stapel je allerlei lekkers op. Het wordt vaak als lunch geserveerd. Je drinkt er akvavit bij. Die maakt de tongen los en je zit uren aan tafel te praten en te eten. Er is smørrebrød met koud en met warm beleg. Haring mag niet ontbreken en daar begint de maaltijd mee: gebraden, gemarineerd, met curry- of madeirasaus en als salade met aardappel. Let wel, waarschuwt buurvrouw, het gaat hier om Deense ingelegde haring, niet om die zure Duitse matjes en ook niet om de Zweedse haring die in Nederlandse winkels in potjes met allerlei sausjes te koop is. En het gaat ook niet om die laffe aardappels waarmee zij aanvankelijk in Nederland te maken kreeg. Deense aardappels zijn klein, stevig, smaakvol. Bij Smørrebrød gaat de haring op roggebrood. Niet het donkere Friese, maar meer het Brabantse type roggebrood, iets dikker gesneden. Voor andere hapjes wordt ook wel wit brood gebruikt.

Met een beetje fantasie is een schier eindeloze reeks smørrebrød te maken, ook zonder haring. Kijk naar de lijst ingrediënten hierboven: beleg sneetjes roggebrood met drie plakjes rosbief, een schepje remouladesaus (mayonaise met geprakt ei en tuinkruiden) en uiringen of gebakken uitjes (uit de Indonesische keuken). Andere suggesties: garnalen op wit brood met mayonaise, een half ei en tuinkers. Roggebrood met warme leverpaté met gebakken bacon, champignons, cocktailworstjes en zoetzuur van bietjes of augurk. Warme gehaktballetjes, warme ham of een stuk warme rosbief en kaas toe, bijvoorbeeld een pittige Deense tylsiter, Franse brie en een blauwaderkaas (Danablue) geserveerd met roggebrood en druiven.Voor de echte kenner komt het op smaaknuances aan. Een Deen laat zich geen Zweeds smörgåsbord voor smørrebrød verkopen. Het idee is hetzelfde, maar de smaak een tikkeltje anders.

    • Annelène van Eijndhoven