PSV tempert in titelrace de euforie van Feyenoord

Enkele dagen na de vreugdetranen om het bereiken van de finale van het UEFA-Cuptoernooi, is de euforie bij Feyenoord al weer aardig getemperd. ,,We zullen alle zeilen moeten bijzetten om bij de beste drie te eindigen'', beschreef trainer Bert van Marwijk gisteren de situatie bij de Rotterdamse club in de competitie na de nederlaag tegen PSV. In Eindhoven verliet Feyenoord de hemel op aarde en werd het geconfronteerd met de harde realiteit van de belangen voor het volgende seizoen.

Deelname aan de Champions League is zeker in tijden van economische teruggang voor een topclub noodzaak. De miljoenen euro's die op het hoogste podium van het Europese voetbal zijn te verdienen, vormen een belangrijke bron van inkomsten om de dure selecties op peil te houden. Wie geen topspelers meer kan betalen komt in een neergaande spiraal terecht en glijdt af naar een lager niveau. Met spelers op de loonlijst van zo'n slordige 45 miljoen euro per persoon (Ronaldo, Vieri), was het dan ook niet vreemd dat Internazionale de prioriteiten de afgelopen weken vooral in de Italiaanse competitie legde en niet in de confrontaties met Feyenoord. Voor de Milanese club gloort de Italiaanse titel en daarmee ook de Champions League. Met het behalen van het fel begeerde kampioenschap zouden de grote investeringen van de afgelopen jaren eindelijk hun vruchten afwerpen.

De wedstrijden op donderdag om de UEFA Cup zaten te dicht op het weekeinde, zo besefte Inter. Feyenoord verspeelde in twee eredivisieduels (tegen NAC en PSV) vijf punten en waarschijnlijk ook de kans op de landstitel. Financieel zwaarder weegt het gegeven dat de Rotterdammers tevens de directe plaatsing voor de Champions League niet meer in eigen hand hebben. De derde plek, die slechts dit seizoen nog recht geeft op deelname aan de voorronde, kan alleen in gevaar komen wanneer Heerenveen zich hogerop werkt, maar de Friezen zullen daarvoor wel nog moeten winnen in De Kuip als Feyenoord verder geen punten verspeelt.

Van Marwijk gaf gisteren niet toe dat de inspanningen in het UEFA-Cuptoernooi op de competitiewedstrijden mentaal en fysiek een te zware wissel hebben getrokken. Wel vond hij dat PSV in het voordeel was geweest met een dag meer rust na het bekerduel tegen Ajax. Maar gerelateerd aan de kansen die zijn ploeg nog kreeg tegen PSV, concludeerde hij dat zijn team de slijtageslag tegen Inter goed had overleefd. ,,Wij waren voetballend de betere ploeg'', chargeerde Van Marwijk het lichte overwicht van Feyenoord.

Toch was het duidelijk waarneembaar dat de vermoeidheid de Feyenoorders nog in de benen zat. Dat bleek bijvoorbeeld uit de vrijheid die PSV'ers kregen om voor het doel van keeper Zoetebier hun acties te maken. Rechtsback Emerton had geen kracht voor zijn lange rushes. Van Wonderen kwam vaak te laat om in te grijpen en ook Paauwe speelde niet een van zijn beste wedstrijden. Ze waren beiden geenszins bij machte de beweeglijke Kezman bij te benen. De eerste treffer van PSV van Kezman ontstond volgens Van Marwijk overigens door een fout van Kalou. ,,Daar was ik best wel een beetje boos over'', aldus de Feyenoord-trainer. ,,In de rust gaf hij pas aan niet fit te zijn.''

Op het middenveld was PSV'er Van Bommel, in tegenstelling tot de UEFA-Cupwedstrijden, dit keer Ono de baas en Feyenoorder Tomasson vertoonde een schromelijk gebrek aan scherpte. Desondanks sprak Van Marwijk van een ,,onterechte nederlaag''. De druiven waren kennelijk zuur. Begrijpelijker was de ergernis van de drie dagen eerder nog bejubelde Feyenoord-coach over de arbitrage. De strafschop waaruit Kezman uit de rebound de tweede treffer maakte, was op z'n minst discutabel. WK-scheidsrechter Wegereef wilde na afloop niet uitleggen waarom hij in de forse schouderduw van Paauwe op Van Bommel een penalty zag. ,,Een belachelijke strafschop'', oordeelde Van Marwijk. En Van Hooijdonk cynisch: ,,Wegereef zal op het wereldkampioenschap niet ver komen als hij zo doorgaat.''

Wegereef had niet alleen invloed op deze wedstrijd, maar wellicht ook op een volgende wedstrijd. Feyenoorder Bosvelt is voor het komende duel geschorst door een gele kaart. PSV mist om deze reden tegen FC Twente (uit) zelfs zijn beste spelers: Van Bommel en Kezman. Doelman Zoetebier vond dat Van Bommel nog goed was weggekomen. ,,Want Ono kan naar de kaakchirurg.''

PSV maakte zich gisteren wat minder druk over allerlei onrecht. Als de resterende wedstrijden (Sparta en Willem II thuis, FC Twente en De Graafschap uit) winnend worden afgesloten, kwalificeren de Eindhovenaren zich opnieuw rechtstreeks voor de Champions League. Achter de schermen werkt technisch manager Frank Arnesen druk aan de selectie voor het volgende seizoen. Dat is enigszins een probleem omdat niet duidelijk is of Van Bommel, Kezman en Hofland de landskampioen gaan verlaten.

Van Bommel heeft nog niet afwijzend gereageerd op het bod dat Lazio Roma heeft gedaan, maar heeft wel om bedenktijd gevraagd. Arnesen zegt dat de vervangers voor Van Bommel op de transfermarkt moeilijk zijn te vinden. Los hiervan probeert PSV Nederlandse talenten in te lijven, zoals de 18-jarige Hoogstrate (FC Groningen) en Van der Schaaf (Vitesse).

PSV

2

Feyenoord

0

Ruststand 1-0. 45. Kezman 1-0, 68. Kezman 2-0. Schds: Wegereef. Tsch: 31.500. Gele kaarten: Nikiforov, Kezman, Ooijer en Lucius (PSV); Bosvelt en Paauwe (Feyenoord).

    • Erik Oudshoorn