Pritzker Prijs voor Australische architect Murcutt

De Australische architect Glenn Murcutt (65) heeft de Pritzker Prijs 2002 gewonnen. Aan de prijs, die is ingesteld door Amerikaanse Hyatt Foundation, is een bedrag van 100.000 dollar en een bronzen medaille verbonden.

Murcutt krijgt de prijs voor zijn huizen en gebouwen die `modernistisch' zijn, maar tegelijk één geheel vormen met hun omgeving. ,,Murcutt vormt een sterk contrast met de zeer zichtbare architecten van vandaag'', aldus Thomas Pritzker, de voorzitter van de Hyatt Foundation naar wie de prijs is vernoemd. ,,Zijn werken zijn klein, de materialen waar hij mee werkt zoals golfplaat zijn heel gewoon en hij werkt alleen.'' In Nederland is Murcutt nauwelijks bekend. Hij is Londen geboren, maar in Australië opgegroeid en studeerde van 1956 tot 1961 architectuur aan de Universiteit van New South Wales. Murcutt is vooral beïnvloed door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe en de Amerikaanse filosoof Henry David Thoreau. Hij ontwikkelde een typisch Australisch huis, dat met onder meer grote veranda's is aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. Hij doceert over de hele wereld, maar weigert opdrachten buiten Australië. De Pritzker Prijs is in 1979 ingesteld en noemt zichzelf de Nobelprijs voor architectuur. Eerdere winnaars waren o.a. Robert Venturi, Renzo Piano, Frank Gehry, I.M. Pei en, vorig jaar, Rem Koolhaas.