Premier Israël wil vredesconferentie

Israëls premier Ariel Sharon heeft gisteren een vredesconferentie met gematigde Arabische landen voorgesteld om uit de huidige crisis met de Palestijnen te komen, maar zonder de Palestijnse leider Yasser Arafat.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat omschreef het initiatief als ,,tijdverlies''. Hij achtte het niet geschikt als alternatief voor het Saoedische vredesplan van vrede in ruil voor opgave door Israël van alle bezet gebied, dat tijdens de recente Arabische top in Beiroet werd bekrachtigd.

Sharon lanceerde zijn idee tegenover de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. De Amerikaan heeft in de eerste ronde van zijn pendeldiplomatie een Israëlisch-Palestijns staakt-het-vuren geen stap naderbij weten te brengen. Powell sprak gisteren drie uur met Arafat in diens door Israël zwaar gehavende en omsingelde hoofdkwartier in Ramallah.

Sharon zei gisteravond dat zijn voorstel om zo'n vredesconferentie onder Amerikaans auspiciën en op Amerikaanse bodem te beleggen bij de Amerikanen in goede aarde was gevallen. Powell heeft zelf nog niet gereageerd. Egypte en Jordanië hebben al laten weten zonder deelname van Arafat niet aan zo'n kleine internationale vredesconferentie te willen aanzitten. Volgens Sharon kan de cirkel van deelnemende landen aan zo'n vredesconferentie worden uitgebreid. Wegens de in Israël hoog opgenomen Europese kritiek op Israël loopt Sharon niet warm voor deelname van de EU.

Ondertussen zijn de pogingen van Powell om een bestand uit het vuur te slepen op Palestijnse en Israëlische weerstand vastgelopen. Arafat houdt vast aan zijn eis dat een bestand afhankelijk is van Israëlische ontruiming van alle Palestijnse gebieden en steden die Israël sedert het begin van Sharons grootschalige oorlog tegen de infrastructuur van het Palestijnse terrorisme heeft bezet. Sharon wil daar niets van weten en Powell heeft nog geen antwoord gevonden om deze fundamentele tegenstelling tussen de strijdende partijen te overbruggen. Gisteren zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, dat Israëls operaties nog wel tien tot veertien dagen kunnen duren.

Israël blijft ondertussen aanhoudende Palestijnse beschuldigingen tegenspreken dat zich in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin een ,,slachting'' heeft afgespeeld.

reportage: pagina 5

www.nrc.nl

dossier Midden-Oosten