Oudste Schumacher wint saaie race op droge baan Imola

Donkere wolken hingen korte tijd boven het Formule I-circus en regenbuien hadden tijdens de Grote Prijs van San Marino nog voor wat spanning kunnen zorgen. Maar er vielen in Imola slechts een paar druppels vlak voor de race waarin Michael Schumacher van start tot finish domineerde. Alle 22 coureurs vertrokken op droogweerbanden. En pas een uur nadat de Duitser als winnaar was afgevlagd, voor zijn teamgenoot Rubens Barrichello, barstte een flinke bui los boven het circuit. Het weinig spectaculaire verloop van de race was de meeste toeschouwers een zorg. Wat voor hen telde, was de eerste dubbelslag in Imola van twee Ferrari's sinds twintig jaar.

Michael Schumacher vertrok voor de 45ste keer van pole-position en maakte geen fout bij de start. Zijn broer Ralf haalde (Williams-BMW) haalde vanaf zijn derde startplaats Barrichello in, Juan Pablo Montoya (Williams-BMW) behield van start tot finish zijn vierde plaats.

Na zijn eerste pitstop heroverde Barrichello zijn tweede plaats op Ralf Schumacher. De jongste van de twee broers behaalde vorig jaar in Imola zijn eerste van in totaal drie zeges, nu moest hij genoegen nemen met de derde plaats, op bijna twintig seconden van zijn oudere broer.

Op de persconferentie zat Ralf er chagrijnig bij. Michael vertelde dat Ferrari-ontwerper Rory Byrne een bijna perfecte auto had gebouwd. In zo'n goede wagen had hij nog nooit gereden, zei Michael. Twee weken geleden in Brazilië stapte hij voor het eerst in de F2002 en ook daar won hij.

In Imola, de vierde race van het seizoen, behaalde de regerend wereldkampioen zijn derde overwinning. Ook in Australië was hij de beste. Met 34 punten ligt Schumacher op koers voor zijn vijfde wereldtitel, op afstand gevolgd door zijn broer, die twintig WK-punten bezit.

De oudste broer won voor de vierde keer in Imola. De eerste keer was in 1994, op de dag dat Ayrton Senna dodelijk verongelukte. Toen reed hij nog in dienst van Benetton. De overige drie zeges behaalde hij voor Ferrari.

Het team van McLaren beleefde een zwarte dag. Vorig jaar vertrok David Coulthard in Imola nog van pole-position, voor teamgenoot Mika Hakkinen, en werd hij tweede achter winnaar Ralf Schumacher. Dit seizoen staat McLaren-Mercedes in de schaduw van Ferrari en Williams-BMW. Gisteren werd Coulthard gedubbeld door Michael Schumacher. Een wereldtitel is voor de Schot verder weg dan ooit. Hij werd zesde en voegde één schamel puntje toe aan zijn totaal.

juan montoya: pagina 17