Musical Awards

,,Natuurlijk wist ik dat er kritiek zou komen als ik het initiatief voor de Musical Awards zou nemen. Ik ben niet achterlijk. Als je zelf de grootste producent op dit gebied in Nederland bent, kun je verwachten dat er iets achter wordt gezocht. Veel mensen, inclusief mijn vrouw, hebben me gewaarschuwd: iedereen zal het zó uitleggen dat jij jezelf prijzen wilt geven. Ik vind het ook helemaal niet erg om kritiek te krijgen, zo lang ik zelf maar weet dat het voor 100 procent integer is. Maar als er een onafhankelijke jury aan het werk gaat, en er wordt toch gesuggereerd dat die jury bij mij aan het handje loopt, dan stoort me dat. En als er suggesties zijn om het systeem nog verder te verbeteren – gráág.''

Joop van den Ende (60) is initiatiefnemer en financier van de John Kraaijkamp Musical Awards, die volgende maandag voor de derde keer worden uitgereikt. Hij richtte een aparte stichting op, legde ,,genoeg geld'' voor drie jaar op tafel, en liet een jury benoemen met twee theaterdirecteuren, de actrice Anne-Wil Blankers, de criticus Jacques d'Ancona en de presentator Hans van Willigenburg. Na de komende uitreiking besluit Van den Ende of hij de organisatie blijft betalen. Ook voert hij gesprekken over een samengaan met de toneelprijzen. Intussen is er veel kritiek op de nominaties voor dit jaar: wel de één, niet de ander, geen aparte categorie voor een origineel Nederlandse musical zoals Rex, en te veel Van den Ende-producties. Er komt nu zelfs concurrentie: in mei reikt de Gay Krant zijn eigen Musical Awards uit en volgend jaar begint ook de bewonderaars-site Musical Fan een verkiezing.

,,Er zijn toneelprijzen, filmprijzen, noem maar op, en ik dacht: potverdorie, er moeten toch ook musicalprijzen zijn? Vanaf het begin heb ik geknokt om de musical in Nederland op een professioneel niveau te brengen. Toen ik met Les Misérables begon, was de reactie: dat kunnen wij nóóit in Nederland. Nee, zei ik, zo goed zijn wij niet. Maar we kunnen wél proberen dat te worden! In de laatste vijftien jaar is er een industrie ontstaan. Op jaarbasis gaan er nu twee miljoen mensen naar een musical, terwijl er geen middelbare school meer is die niet aan het eind van het seizoen een leuke musical maakt. En ik denk nu dag en nacht na over de vraag of je die twee miljoen kunt laten doorgroeien tot drie. Daarvoor moet je zakelijk zijn, en keihard werken.

,,Als je in Amerika in de theaterindustrie werkt, kun je lid worden van de organisatie die de Tony Awards uitreikt. Dat zijn zo'n 1600 schrijvers, componisten, acteurs, producenten, die allemaal kunnen meestemmen – ik, als lid, óók. Maar als je hetzelfde zou doen in Nederland, waar ik de grootste werkgever ben, zegt iedereen: ja, ja, al die mensen eten van hem – die zullen dan óók wel voor zijn producties kiezen. Daarom leek een onafhankelijke jury me het eerlijkst. Als ik de nominaties zie, ben ik zelf af en toe net zo verbaasd als de mensen die er nu kritiek op hebben. Ja, ook ik vind het jammer dat onze productie Rex buiten de nominaties is gebleven. Maar dat bepaalt de jury, ik niet.

,,Met die andere prijzen wil ik best overleggen. De Gay Krant is een populair blad bij onze medewerkers. Wij adverteren erin, en de respons is hoog. En ook Musical Fan vind ik heel belangrijk; daar komt een hele communicatiestroom tot stand onder liefhebbers, met kritiek die af en toe niet mals is. Wij draaien die reacties altijd uit; als producent kan ik daar veel informatie uit halen. Alles wat het publiek warm kan maken voor de musical, juich ik toe.''

De uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards wordt op 22/4 rechtstreeks uitgezonden door RTL4, 20.30-22.30 uur.

    • Henk van Gelder